Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výprava do Amazonie zabránila válce kmenů. Domorodci dostali i očkování

Autor: for - 
9. dubna 2019
19:00

Riziková expedice do amazonské džungle brazilské Národní nadace pro ochranu domorodců (Funai) přinesla své ovoce. Třicetičlennému týmu se podařilo spojit izolované skupiny domorodců ve státě Amazonas u západních hranic s Peru s jejich příbuznými a zřejmě tím i zabránit konfliktu mezi dvěma „konkurenčními“ kmeny. Podle agentury AP šlo o jednu z nejambicióznějších brazilských výprav za poslední desetiletí. Členové expedice dokonce „divochy“ naočkovali proti spalničkám. 

Cíle splnila expedice na výbornou. Tým chtěl během vysoce rizikové pouti nalézt chybějící členy kmene Korubo, které nakonec opravdu našli v oblasti Vale do Javari, a především zabránit konfliktu se sousedním kmenem Matis, který žije asi 20 kilometrů od nich.

Třicetičlenný tým byl složen z úředníků Funai, ale i s již dříve zkontaktovanými domorodci ze čtyř místních kmenů. Dále byl přítomen lékař a zdravotníci. Skupině se podařilo zkontaktovat 34 mužů, žen i dětí z kmene Korubo, kteří se živí lovem a pěstováním plodin jako banány, kukuřice či maniok.

Ochránci měli největší obavu z toho, že izolovaná skupina nemusí uvěřit, že Korubové ve výpravě s výzkumníky jsou ve skutečnosti jejich příbuzní. Proto byla cesta, trvající celkem 32 dní, označena za „vysoce rizikovou“.

Situaci zachránil bratr domorodce

K situaci jako z kanibalistického hororu ale naštěstí nedošlo. Tým totiž šťastnou náhodou narazil jako první na bratra jednoho z členů expedice. „Bylo to dojemné. Brzy jsme našli jednoho ze dvou Korubů, které jsme spatřili jako první. A šlo zrovna o bratra jednoho z členů expedice jménem Xuxu,“ pochvaluje si podle AP koordinátor studií izolovaných kmenů Bruno Pereira s tím, že tam byla při setkání spousta emocí i slz.

Mezi 30 členy expedice bylo šest lidí z kmene Korubo. Právě Xuxu je v kontaktu s civilizací již od roku 2015. Nakonec nalezl své tři bratry a také ostatní se setkali s příbuznými, které roky neviděli.

Korubo je v hledáčku Funai již několik let Korubo je v hledáčku Funai již několik let | Reuters

Kromě samotných domorodců ale hrozilo členům expedice i jiné nebezpečí. Jeden z členů nalezené skupiny trpěl malárií, která je pro místní lidi smrtelnou nemocí, a musel tak podstoupit léčbu. Následně členové expedice naočkovali domorodé lidi proti spalničkám a chřipce. „Jsou v pořádku, jsou silní,” dodal Pereira.

Velmi křehké domorodé vztahy

Druhou a důležitější částí výpravy bylo uzavřít mír mezi kmenem Matis a Korubo. Samotný Matis už žádal organizaci Funai o pomoc – obávali se, že si členové Korubu přejí pomstu za své postrádající členy a z jejich zmizení viní právě sousedící Matise.

Spor mezi kmeny má svou historii. Jedna izolovaná skupina kmene Korubo měla dlouholeté hádky o území se sousedním kmenem Matis, jehož členové nosí podle britského listu The Guardian západní oděv, loví se zbraněmi a jsou známi už od roku 1975. Svár mezi kmeny přerostl v roce 2014 v krveprolití.

Nadace Funai tehdy zasáhla a část kmene Korubo – včetně Xuxua – přesunula svou vesnici a vyhledala další soukmenovce. Ale jiná skupina zůstala osamocená v lese – a právě tu se expedice vydala hledat.

Kontakty s domorodci se nelíbí prezidentovi

Brazilský prezident se ale na expedici nedíval moc s nadšením. Podle zákona samotné Brazílie je kontakt s izolovanými kmeny poslední možností, pokud to může domorodcům zachránit život.

Tato třicetičlenná výprava je tak nejenže největší od roku 1996, ale rovněž první od doby, co je v úřadu kontroverzní krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro. Brazilský prezident Jair Bolsonaro. | Reuters

Bolsonaro často kritizoval orgány starající se o bezpečnost domorodců a údajně slíbil, že zastaví vymezování domorodých území. Tento návrh se líbil hlavně těžařům. Nicméně i předseda Funai, který byl jmenován právě hlavou státu, Franklinberg de Freitas označil výpravu za „mezník“.

Stále prý bude preferovat nekontaktování původních indiánských obyvatel, tento mimořádný zásah ale měl podle něj zabránit novému konfliktu, píše The Guardian.

Maratrissa ( 9. dubna 2019 21:32 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

cocumysvole ( 9. dubna 2019 20:28 )

To by mě zajímalo jak dlouho po tom očkování přežijí.

Zobrazit celou diskusi