Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kvůli skandálu se zkaženým masem žádali hlavu polského ministra. Hlasování přežil

Autor: ČTK - 
4. dubna 2019
12:39

I kvůli aféře s hovězím z Polska polská opozice chtěla, aby ve funkci skončil ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Podle zástupců opozičních stran je tento politik z vládnoucí strany Právo a spravedlnost neschopný a zemědělcům nepomáhá. Vzhledem k rozložení sil v Sejmu, dolní komoře parlamentu, šance na odvolání Ardanowského byly mizivé a dnes Sejm návrh smetl pod stůl.

Poslankyně opozičního klubu Občanská platforma-Občanská koalice (PO-KO) Dorota Niedzielová při středeční parlamentní debatě Ardanowskému vytýkala, že nebyl schopen správně reagovat na reportáž televize TVN o tom, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka ležícím severovýchodně od Varšavy se porážejí nemocné krávy a jejich maso se následně prodává.

„Když vypukl skandál, ministr nejdříve mlčel a pak začal obviňovat novináře," řekla podle portálu wyborcza.pl poslankyně s tím, že maso z nemocných krav bylo pět dní rozváženo po Evropě. Hovězí se dostalo do řady zemí Evropské unie, včetně Česka nebo Slovenska. Kvůli tomu utrpěla pověst Polska, podotkla. Tvrdí, že příčinou této situace je krize v polské veterinární inspekci, její nedostatečné financování i to, že bez konkurzu bylo vyměněno 13 ze 16 šéfů regionálních veterinárních inspekcí.

Ardanowského se zastal jeho stranický kolega Zbigniew Dolata. Šéf resortu zemědělství podle Dolaty během aféry kolem hovězího „podniknul správné kroky“ a šlo prý o výjimečný jev. Poslance z PO-KO obvinil, že svým chováním v této záležitosti „vědomě škodí“ zájmům polského zemědělství. Dodal, že polské potraviny jsou zdravé a chutné.

Porážka nemocného dobytka a následný prodej jejich masa nebyly jedinou aférou, která v poslední době uškodila pověsti polských potravin. Čeští veterináři několikrát v polském mase, hovězím i kuřecím, objevili bakterie salmonely. Naposledy to bylo začátkem tohoto týdne ve více než půl tuně kuřecích řízků. Českého ministra zemědělství Miroslava Tomana, který polskou stranu kvůli problémům s potravinami opakovaně kritizoval, čeká v půlce dubna další schůzka s Ardanowským.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 4. dubna 2019 18:40 )

jak jednoduché nekupují polskou špínu,ptám se sledují štítky a s chutí říkám obchodníkum nacpěte ty *** naším zrudám,křivákum,zrádcum evroposlancum Teličkum Šrojdrové,lidovcum,TOP,CSSD do jejích prde.í!!

havran2 ( 4. dubna 2019 13:32 )

Ať už si to Polské a smradlavé maso už nechají v Polsku ! ! !

Zobrazit celou diskusi