Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lídr opozice Guaidó ztratil ve Venezuele imunitu. Hrozí mu zatčení i vězení

Autor: ČTK - 
3. dubna 2019
08:05

Vyostřený politický konflikt ve Venezuele graduje. Autoritářský prezident Nicolás Maduro prostřednictvím ustanoveného Ústavodárného sboru zbavil předsedu parlamentu Juana Guaidóa imunity. Kvůli porušení zákazu vycestování do zahraničí mu teď hrozí zatčení. Opozičního lídra ale víc než 50 zemí světa uznává za prozatímního prezidenta. 

Venezuelské Ústavodárné shromáždění poplatné autoritářskému prezidentu Nicolási Madurovi v úterý zbavilo imunity opozičního lídra Juana Guaidóa. Informovaly o tom světové agentury.

Otevřela se tak cesta k možnému odsouzení a uvěznění politika, jehož více než 50 zemí světa uznává za prozatímního prezidenta zbídačené jihoamerické země.

Opozičnímu lídrovi hrozí zatčení

Guaidó již od ledna usiluje jako předseda legitimně zvoleného parlamentu o Madurův odchod a vypsání předčasných prezidentských voleb. Pětatřicetiletého politika, který se s odvoláním na ústavu prohlásil prezidentem země, by úřady mohly obvinit z porušení zákona, neboť nerespektoval zákaz vycestovat do zahraničí.

Madurovy státní orgány si však muže podporovaného velkou částí Venezuelanů i desítkami světových zemí včetně Spojených států či většiny ostatních latinskoamerických zemí dosud netroufly zatknout.

Řada zemí Madurův sbor neuznává

Poslanecké imunity chránící jej před vyšetřováním ho zbavilo Ústavodárné shromáždění, což je jakýsi paralelní parlament, který ustavila Madurova vláda proto, že parlament vzešlý z voleb ovládá od roku 2016 opozice. Ta stejně jako EU, USA ani další americké země Ústavodárné shromáždění neuznává, Maduro zase neuznává parlament.

Guaidóovi minulý týden úřad hlavního kontrolora jmenovaný Madurovým shromážděním zakázal na 15 let výkon veřejných funkcí, neboť údajně uzurpováním moci uškodil lidu Venezuely a zahraničními cestami zpronevěřil státní peníze. Guaidó úřad nerespektuje a zákazu se nemíní podřídit.

Humanitární pomoc stále v nedohlednu

Šéf opozice svolává pravidelné masové demonstrace po celé zemi a vyzývá státní úředníky a armádu, aby se postavili na jeho stranu. Primárně je snahou opozice dostat do země sužované ekonomickou krizí humanitární pomoc, kterou Maduro odmítá s tím, že jde o americkou intervenci.

adeso ( 3. dubna 2019 13:10 )

další "mladý, inteligentní, hrabivý" člověk. Nakopat je do zadele a stanovit věkový limit pro veřejnou funkci. My to tu vidíme s Pirátama. Nic z nich nevyleze jen udávání a píč--iny. A bude je půl světa podporovat... by jeden blil, cesty tu máme nejhorší než buhví v jaké afr. perdeli, ceny nejvyšší než v celé Evropě a žrádlo nejhorší. Co se staví ve světě 3 roky tak tady 15 let...

doktormediciny ( 3. dubna 2019 11:51 )

/*Hm nmo...Nasi politici..Do toho se angazuje hodne zemi /viz vyse/.....Takze clanek ma jakousi informativni hodnotu...Ostatni ukazr budoucnost..

Taurus70 ( 3. dubna 2019 10:28 )

Toho zmetka nemeli poustet ani zpatky do zeme👿💩

marais ( 3. dubna 2019 10:14 )

Maduro zavedl přídělový systém, takže by nikdo neměl mít hlad a bídu, co furt media píšou. A tu elektřinu asi taky nevypíná. Opozice prý brání kubánskému vlivu.

bersimalinecka ( 3. dubna 2019 08:59 )

přece není možné aby tam někdo tak záškodnicky jen aby šel proti režimu,poškozoval elektrárny uvaloval sankce ,blokoval finance kterých nemá Venezuela venku na to že o ní mluví jako o zbídačelé,málo,což je sprosté vydírání,potom poukazoval na bídu..přitom ti lidé žijí svůj život,svoji kulturu tak jak oni chtějí.A ty velmoci které ukazují jen pozlátko mají i rub jenže oni nebudou ukazovat svojí chudinu,že.Stydím se za naše politiky kteří tam ještě přilévají olej do ohně.

Zobrazit celou diskusi