Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žluté vesty znovu řádí v ulicích. Města se změnila v „mrtvé zóny“

Aktualizováno -
30. března 2019
21:38
Autor: ČTK - 
30. března 2019
17:11

Navzdory mohutnému nasazení pořádkových sil a zákazům demonstrací na mnoha místech Francie se dnes opět shromáždily tisíce stoupenců takzvaného hnutí žlutých vest, aby protestovaly proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona. V Paříži policisté během již dvacáté protestní soboty uzavřeli okolí bulváru Champs-Elysées a zkontrolovali na 8000 lidí. K prvním násilnostem došlo v Bordeaux, kde skupina výtržníků rozbila výlohu obchodu, informovala televize BFM-TV.

Podle francouzských úřadů se dnešních protestů zúčastnilo 33 700 lidí, z toho 4 tisíce v Paříži. Minulou sobotu přitom bylo v ulicích francouzských měst na 40 tisíc demonstrantů, z toho v metropoli 5 tisíc.

Hlavní pařížský protestní pochod vyšel od nádraží Gare de l´Est na severu metropole a podle televize BFM TV poklidně prošel kolem paláce Louvre a míří k náměstí Trocadéro nedaleko Eiffelovy věže. Tam dorazily podle odhadů médií necelé dvě tisícovky lidí a po několika hodinách se protestující začali poklidně rozcházet.

Policie v centru města krátce zadržela na tři desítky lidí, jimž rozdávala pokuty za účast na nepovolené demonstraci v zakázaném prostoru v okolí Champs-Elysées. Policisté dnes celkem provedli přes 11 tisíc preventivních kontrol, uvedl web listu Le Parisien.

Starosta vyzval lidi, aby byli doma

Na akci zvláště násilných výtržníků se přichystali v Bordeaux, kde protest zpočátku probíhal poklidně. Kolem 15:30 SEČ však musely pořádkové síly poprvé zasahovat, když skupina maskovaných mužů zaútočila železnými tyčemi na výlohu jednoho z obchodů. Poté začali radikálové zapalovat ohně a útočit na policisty, kteří proti nim použili slzný plyn.

Starosta Bordeaux vyhlásil město kvůli obavám ze zvláště násilných jedinců „mrtvou zónou“ a obyvatele vyzval, aby raději zůstali doma. Žádná zranění nejsou hlášena, několik osob policie zadržela.

V Avignonu se policie pokusila vyvést několik desítek demonstrantů ze zóny, v níž byly protesty zakázány. Některým z nich vyměřila pokuty ve výši 3500 korunza účast na nepovolené demonstraci.

Zraněními tří lidí, z toho dvou policistů, skončily protesty v Toulouse, kde policisté předvedli k výslechům 11 osob.

Dva policisté byli lehce zraněni agresivními účastníky protestu v Montpellieru, kde se podle úřadů sešlo okolo 2000 lidí. Policie kvůli násilnostem zadržela osm lidí.

Solidarita se zraněnou aktivistkou

Protesty se čekají také v Marseille, Rennes, Caen, Rouenu, Štrasburku či Nice. Právě v tomto městě na riviéře policista minulý víkend při zásahu poranil třiasedmdesátiletou aktivistku Geneviéve Legayovou, jíž dnes někteří protestující vyjadřují solidaritu.

Masivní policejní mobilizace je reakcí na násilnosti z předminulého víkendu, kdy v centru Paříže radikální účastníci protestů ničili výlohy a rabovali obchody. Zákaz demonstrací platí například i v Saint-Etienne, Epinalu či Rouenu.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty mnoho různých aspektů reformní politiky současného kabinetu. Minulou sobotu protestovalo okolo 40 tisíc lidí, včetně pěti tisícovek v Paříži.

Desterz ( 31. března 2019 08:07 )

Ono to není tak úplně černobílé. Když totiž fr. vláda nebyla schopna smysluplně reagovat na protesty svých občanů, tak použila imho starou osvědčenou metodu: infiltrovala mezi demonstranty své "rebely", kteří se postarají aby se začaly dít násilnosti, a vláda pak s velkou slávou může zakročit policejní silou, utáhnout šrouby, a tím pádem umlčet i ty původně oprávněné protestující. To je celosvětově rozšířená metoda boje režimu proti těm, kdo jsou mu nepohodlní. Příklady máme i z domácí scény, netřeba rozebírat. A jak známo, na protesty slušných lidí se "nabalují" i jiní krimi živlové, kteří si ovšem zaslouží to co si zaslouží. Takže neříkám že to je dobrá metoda, ale do koho by se tedy hypoteticky střílelo? Do demonstrantů, nebo do rabujících provokatérů a kriminálníků?

Lubomír Babáček ( 31. března 2019 01:24 )

Francistán - nová muslimská země, nyní je v posledním stádiu příprav na občanskou válku. Původní obyvatelstvo, dříve než bude zcela vyhlazeno, může poděkovat jejich neomarxistickým politikům, kteří tento stav zavinili. Je rozhodnuto, lidé budou obětováni v zájmu nového světového řádu, kde se role obrátí a za rasistu bude považován každý, kdo bude kriticky poukazovat na zločiny, které budou noví občané páchat ze svého náboženského přesvědčení a práva.

Petr-Z ( 30. března 2019 19:36 )

Stejný řešení jako v L.A. v roce 92. Poslat armádu.

erikcom ( 30. března 2019 17:38 )

rabující postřílet

Zobrazit celou diskusi