Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boeing upravil chyby v softwaru 737 MAX. Zabrání dalším katastrofám?

28. března 2019
06:34

Společnost Boeing ve středu oznámila, že upravila software pro svá letadla 737 MAX, změny mají zabránit chybné aktivaci stabilizačního systému. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) softwarové změny prozatím neprověřil a neschválil, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Jak dlouho bude schvalování aktualizace trvat, známo není. Asociace amerických pilotů v této věci uvedla, že je třeba certifikaci neuspěchat.

Na vylepšení softwaru stabilizačního systému MCAS svého nejrychleji prodávaného stroje začal americký výrobce letadel Boeing pracovat po loňské říjnové nehodě Boeingu 737 MAX společnosti Lion Air v Indonésii. Letoun tehdy spadl do Jávského moře a zahynulo přitom všech 189 lidí na palubě.

Podobné okolnosti tohoto neštěstí a pádu stejného typu letounu letecké společnosti Ethiopian Airlines 10. března po startu z Addis Abeby vyvolaly otázky kolem systému MCAS. Zatím však chybějí důkazy o tom, že možným problémem byl v obou případech stejný software.

Video  Bývalý pilot o kauze Boeing: Nevíme, jak dlouho bude zákaz letů platit. České turisty měli pustit domů.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

santikxauz ( 28. března 2019 09:46 )

Doufám,že pozůstalí po obětech z nich vytřískají mnoho milionů $.

vihor ( 28. března 2019 09:14 )

Už bylo na čase, ten starý software hrozně padal. Boeing zase posunul hranici komerčního letectví o něco dále. Teď si při kupování letenky budou cestující i vybírat verzi operačního systému letadla, podobně jako při koupi mobilu. Určitě tam pilotům přidali lepší režim selfíček, aby se mohli před dopadem postovat na instáč a fejs a lidi to pak mohli olajkovat.

kukuku ( 28. března 2019 08:55 )

Asi nešlo o úpravu uživatelského prostředí, ale o úpravu logiky v algoritmech, za jakých okolností nasměřovat letadlo čumákem do země/moře.

kukuku ( 28. března 2019 08:53 )

Být to ruské letadlo, tak se u nás nepíše o ničem jiném. U Američanů opatrně, nic nebylo prokázáno, spadne jedno letadlo - klídek, budeme dělat mrrrtvé brouky, počkáme, až jich popadá pár dalších.

Zobrazit celou diskusi