Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejšťastnější národ: Ve Finsku jsou spokojení i migranti. Jak dopadli Češi?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. března 2019
18:07

Finsko se podruhé v řadě usadilo na prvním místě žebříčku nejšťastnějších zemí světa, který každoročně sestavuje OSN. Špatně si nevedly ani ostatní severské země: Dánsko a Norsko obsadily druhou a třetí příčku, Island skončil na bramborové čtvrté pozici. Do první desítky se vešlo i Švédsko, které je sedmé. Oproti loňskému roku si polepšilo Česko a posunulo se o jednu příčku na 20. místo. Nejméně šťastní jsou na druhou stranu lidé v Afghánistánu, Středoafrické republice a Jižním Súdánu, informoval deník Daily Mail.

Hodnoceno bylo 156 zemí, o jejich umístění rozhodovalo šest faktorů, a to svoboda, příjem, štědrost, střední délka života, důvěra a sociální podpora. V první desítce nejšťastnějších zemí se neumístila například velmoc Spojené státy, které jen stěží před Českem obhájily 19. pozici. Do Top 10 se neprobojovala ani Velká Británie, ta se ale z loňského 19. místa posunula na 15.

Jde i o spokojenost migrantů

Finsko, Dánsko, Norsko a Island doplňují na pátém a šestém místě Nizozemsko a Švýcarsko, sedmé je zmiňované Švédsko. Desatero nejšťastnějších států uzavírá Nový Zéland, Kanada a Rakousko. Vůbec nejhůře v historii žebříčku dopadly USA, autoři hodnocení upozornili, že nejde jen o spokojenost občanů, ale také přistěhovalců.

Imigranti byli do žebříčku zařazeni podruhé a právě během dvou posledních let zaznamenaly USA značný pokles spokojenosti svých obyvatel. Přestože země jako taková bohatne, podle průzkumu jsou její občané čím dál nešťastnější. Od roku 2017, kdy se Američané umístili na 14. příčce, klesly už o 5 míst. Severské země oproti tomu od roku 2012, tedy od sestavení prvního hodnocení, platí za nejspokojenější národy světa. USA se nejvýše dostalo na 11. pozici.

Severské národy ví, jak na to

Ve Finsku žije zhruba 5,5 milionů lidí, z toho asi 300 tisíc cizinců. Nejvíce přistěhovalců pochází z jiných evropských států, najdou se zde ale i menšiny z Afghánistánu, Číny, Iráku nebo Somálska. „V otázce poskytování podmínek pro dobrý život dělají očividně něco správně, něco lépe než ostatní,“ podotkl Meik Wiking, ředitel kodaňského institutu, který se zaměřuje na výzkum spokojenosti. Svoji poznámku vztáhl i na zbylé severské země.

Wiking vysvětlil, že v těchto zemích osobní svoboda a sociální podpora dalekosáhle převáží i vysoké daně, které musí tamní obyvatelé platit. „Zjednodušeně řečeno severské země skvěle zvládají přeměnit bohatství na všeobecné blaho,“ vysvětlil Wiking. „Lidé se o sebe navzájem starají,“ dodal emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie a spoluautor žebříčku John Helliwell. 

USA bohatnou, ale lidé jsou nespokojení

Jeffrey D. Sachs z Univerzity Britské Kolumbie uvedl, že velmi záleží na kombinaci všech šesti určujících faktorů. Zdůraznil, že není možné spokojenost občanů založit pouze na jednom z nich. „V USA lze sledovat nárůst příjmů, s čímž ale není automaticky spjat i růst blahobytu občanů. Zhoršuje se všeobecné zdraví lidí, roste sociální nedůvěra, lidé také přestávají věřit ve svou vládu,“ upřesnil Sachs.

Doplnil, že mezi Američany roste trend závislosti. „Nejde jen o návykové látky, ale také o nadužívání sociálních sítí, hraní počítačových her, nakupování, nezdravé jídlo. Tyto závislosti mohou vést nejen k všeobecké nespokojenosti, ale až k depresi,“ prohlásil Sachs.

Češi i Slováci si polepšili

Ve dvacítce nespokojenějších zemí se od 11. po 20. příčku umístily: Austrálie, Kostarika, Izrael, Lucembursko, Británie, Irsko, Německo, Belgie, USA a Česko, které v Top 20 nahradilo Spojené arabské emiráty. Polepšilo si také sousední Slovensko, to se z loňské 39. pozice se dostalo na 38. Z našich sousedů si nejhůře stojí čtyřicáté Polsko.

Letos si pohoršilo Německo, kleslo z 15. na 17. místo, Japonsko z 54. na 58., Rusko z 59. na 68. a Čína z 86. na 93. místo. Nejvíce nešťastní jsou podle průzkumu lidé v Jižním Súdánu, který skončil na 156. místě. Před ním se umístila Středoafrická republika (155.), Afghánistán (154.), Tanzanie (153.) a Rwanda (152).

mandat ( 24. března 2019 19:23 )

To je clanek, migranti jsou spokojeny ve Finbsku a proc by asi nebyli spokojeny.Parazituji cele rodiny na socialnich davkach,nemusi nic delat,jen se mnozi,do svych domovskych zemi jezdi na dovolenou a vraci se jako azylanti a my jako EU to vsechno financujeme.

prycsnima ( 21. března 2019 20:40 )

Co je to za blábol. Nejšťastnější by meli býti cizinci v Merkellandu. Mohou mít až 7 různých identit,tzn.7 krát sociální podporu. Můžou mít i 13ti letou manželku. Muzou mlátit policajti. nic se jim nestane jelikož jsou většinou jaksi duševně traumatizovaní .To je muj dojem jak ctu různě oficialni zpravy a to i zde na blesku. A nebo noviny lžou? Nevím.

mirkli ( 21. března 2019 18:36 )

Z celého srdce jim to přeji, a jsem rád že jsme na tom jak jsme.

Zobrazit celou diskusi