Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Americe chybí vlci, začala je převážet vrtulníky z Kanady

Autor: Mii - 
9. března 2019
21:56

Zatímco v Evropě se začíná řešit, co dělat s přemnoženými vlky, kteří postupně ztrácí plachost, Ameriku trápí jejich nedostatek. Místa, která byla dříve jejich přirozeným prostředím, zejí prázdnotou. A protože v nich chybí šelmy, určité druhy zvířat se přemnožily. Situace je tak vážná, že Amerika začala vlky svážet vrtulníkem ze sousední Kanady. Informuje o tom deník The Guardian.

Kritický nedostatek vlků se týká národního parku v Michiganu, konkrétně ostrova Isle Royale. Nachází se nedaleko Kanady a historicky tu mezi zeměmi v zimě vznikaly tzv. ledové mosty, po kterých mohla zvířata přirozeně migrovat.

Vlci na Isle Royale nejsou původní druh, přišli právě z Kanady. Rychle se ale v oblasti usídlili a stali se jejich přirozenou součástí. O potravu nouzi neměli, jelikož přes mosty přišla z Kanady i další zvířata, například losi, které vlci typicky loví.

Jenže poslední roky, zřejmě kvůli klimatickým změnám, se mosty netvoří tak často a pokud ano, na kratší dobu. Vlci přišli o možnost migrovat. Na ostrově postupně téměř vymřeli, až zbyli dva poslední jedinci, kteří jsou neplodní. Oproti tomu losům se stále daří a jejich populace vyrostla až na 1500 kusů, i kvůli absenci přirozeného nepřítele.

Stresující přesun, který nemusí vyjít

Že je to pro zdejší přírodu problém, si uvědomují odborníci v celém Michiganu. V loňském roce proto spustili projekt, v rámci kterého sami vlky z Kanady přivážejí. Prvních několik jedinců již stihli přepravit loni a další čtyři přesunuli nyní.

Není to přitom tak jednoduchá záležitost. Nejdříve se musí vybrat vhodné kusy, o kterých je známo, že jsou zdraví. Američané si vyhlídli elitní samce a samice, aby byla naděje, že losy zvládnou ulovit a následně se rozmnoží. Pak se musí nastavit pasti, do kterých se vlci chytí a následně se naloží do vrtulníků, které je přepraví mezi zeměmi.

Pro zvířata to muselo být zvláštní, komentoval akci John Vucetich, ekolog z Michiganské technologické univerzity. „Žijí v rodinách, takže si představte, co se psům stává, když se ocitnou v neznámém prostředí,“ popisoval ekolog. „Musí se seznámit mezi sebou. To je náročné a stresující. Musí také najít potravu v novém prostředí,“ doplnil, co je čeká.

I samotná přeprava vrtulníkem není pro ně příjemná. Loni například zemřela jedna ze samic poté, co dostala kvůli cestě sedativa.

Vlci se pomalu navrací

Situace s vlky v USA částečně kopírovala vývoj v celém světě. V 18. století to byla rozšířená zvířata, která bez problémů koexistovala s ostatními druhy, i s lidmi. Kolem 70. let 20. století ale jejich počet klesl na kritická čísla a zvíře bylo umístěno na listinu ohrožených druhů, která mimo jiné zakazovala jejich lov.

Od té doby se populace postupně vzpamatovává, někde lépe, někde hůře. Stále však zůstávají místa jako Isle Royale, kde k jejich přirozené obnově nedošlo.

Video  Epicentrum: Útoky vlků v Česku sílí, varují myslivci a chtějí regulaci. Střílet je? Nesmysl, říkají ochránci  - Blesk TV
Video se připravuje ...

djaba ( 11. března 2019 10:10 )

 Prostě se musíme smířit s tím , že nám některé živočišné druhy z přírody zmizí a jiné se přemnoží .Uměle přemístit znamená třeba pro ty vlky změnu prostředí i potravy a nebudou schopni přežít . Brzy si najdou cestu ke stádům domácích zvířat , nebo se budou živit odpadky . Zatím .

Zobrazit celou diskusi