Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejmladší kongresmanka naháněla lidi do MHD. Sama autem projezdila statisíce

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2019
14:00

Nejmladší demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová, která vzbudila pozornost nejen svým tancem, ale také ambiciózním plánem Nový zelený úděl. V něm se věnuje mimo jiné otázce snížení emisí z výfukových plynů, jenže se stala terčem kritiky. Vyšlo najevo, že místo hromadné dopravy během své kampaně využívala hlavně auta. Jezdila převážně s Uberem, což jí vyšlo v přepočtu na 661 tisíc korun, uvedl deník Daily Mail.

Ocasiová-Cortezová ve svém programu uvedla, že chce do deseti let dosáhnout toho, že se ve Spojených státech nebudou používat žádná fosilní paliva jako ropa, uhlí nebo zemní plyn. Podle jejího plánu nebudou USA produkovat žádné skleníkové plyny. Přesto ale během své kampaně využívala spíše auta, než městskou dopravu, případně kolo, k čemuž vybízí i své voliče.

Metro má minutu od volebního štábu

Jsou to právě výfukové plny, které se podílejí na znečištění ovzduší a klimatické změně. Ocasiová-Cortezová za auto od května 2017 do prosince 2018 utratila 661 tisíc korun, za jízdenky metrem a vlakem dala jen 187 tisíc korun. Její štáb je přitom vzdálený jen minutu chůze od stanice. Demokratka se kritice brání tím, že jde prostě o „život v současném světě“. Politička navíc přiznala, že také létá letadlem a používá klimatizaci.

„Život ve světě takovém, jaký je teď, není protiargumentem snahy zlepšit ho a vytvořit lepší podmínky pro budoucnost. Nový zelený úděl je o této snaze, klade si za cíl vytvoření nových technologií, stavbu nových infrastruktur a přechod k obnovitelným zdrojům energie,“ vysvětlila na svém twitteru.

Alexandria Ocasiová-Cortézová během představování programu Nový zelený úděl. Alexandria Ocasiová-Cortézová během představování programu Nový zelený úděl. | Reuters

Kongresmanka se hájí: Hledají skandál, kde není

Podle Ocasiové-Cortezové list New York Post, který jako první publikoval její účty za dopravu, hledá skandál tam, kde není. „Post prostě dostal fakt, že jezdím autem, zatímco navrhuju investice do lepších automobilových technologií, na první stránku,“ napsala ve svém dalším tweetu.

Reportéři NY Postu také uvedli, že nejmlaší kongresmanka v historii USA využívala převážně služeb dopravních společností, jako je Uber, Lyft nebo Juno. I na svou nedělní akci dorazila v pronajatém minivanu, který podle odborníku „žere“ 14 litrů paliva na 100 kilometrů.

Politička má radši letadlo než vlak

Podle NY Postu Ocasiové-Cortezové „nevoní“ ani železnice, během kampaně absolvovala jen 18 cest vlakem. Oproti tomu letadlem letěla 66krát, což ji vyšlo asi na 557 tisíc korun. Demokratka svým voličům radí různé způsoby, jak se vyhnout cestování autem, většinou je vybízí, aby užívali městskou dopravu, kolo nebo chodili pěšky.

Těsně po listopadovém vítězství ve volbách se kongresmanka nechala slyšet, že svého republikánského soupeře Joea Crowleyho porazila hlavně proto, že toho „dost nachodila“. Svoje prochozené boty pak věnovala Cornellově univerzitě, ty byly vystaveny v rámci výstavy zaměřené na mocné ženy.

Video  Alexandria Ocasio-Cortez reaguje na „šokující“ video z jejích let na univerzitě  - Twitter/Alexandria Ocasio-Cortez
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 4. března 2019 14:20 )

Bohužel tak je to vždy a všude. Ekologii ano, ale nesmí mě nijak omezit. Jinak jsou to ekoteroristi.

Zobrazit celou diskusi