Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skandál v církvi míří k papeži. Kardinál si má za zneužívání chlapců odsedět 50 let

Autor: ČTK, vei - 
26. února 2019
07:30

Australský kardinál George Pell (77), dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Podle agentury AP se na tom shodla porota australského soudu. Pellovi, který veškerá obvinění popíral, hrozí až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne ve středu.

Porota uznala Pellovu vinu po dvoudenním rozvažování jednomyslně již 11. prosince loňského roku. Soud ale verdikt zveřejnil až v úterý. Pell podle poroty zneužil dva chlapce (13), které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v melbournské katedrále svatého Patrika.

Pell odchází od soudu – prodíral se rozhněvaným davem. Podívejte se:

Kardinál Pell vždy vystupoval jako silný zastánce tradičních katolických hodnot – hájil konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a trval na zachování kněžského celibátu.

Zneužívání a obtěžování chlapců po tři dekády

Podle médií Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce od 70. do 90. let. Pellovu pověst rovněž dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney.

Papež František k Pellovu případu v minulosti řekl, že se vyjádří, až soud rozhodne. Loni 12. prosince, tedy den po verdiktu poroty, papež kardinála vyloučil ze sboru svých poradců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině