Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pád bývalého korunního prince Slovenska: Exministr Kaliňák opustí i parlament

Autor: ČTK - 
27. prosince 2018
19:48

Někdejší dlouholetý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák dnes ve vysílání TV Pravda oznámil, že do konce roku odejde z parlamentu. Kaliňák, který se ministerské funkce vzdal v březnu po vraždě investigativního reportéra Jána Kuciaka, svůj odchod ze zákonodárného sboru odůvodnil snahou více se věnovat rodině. Nepotvrdil ale definitivní odchod z politiky. Nadále zůstává členem vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Kaliňák, jehož politická kariéra je spjata s Ficem, byl nejprve ministrem vnitra v letech 2006 až 2010 a poté dvakrát po sobě v období 2012 až 2018. Z funkce odstoupil letos v březnu po sérii největších demonstrací na Slovensku od pádu komunismu.

Desetitisíce lidí tehdy přivedla do ulic vražda novináře Kuciaka. Nitky některých korupčních případů, o nichž žurnalista psal, údajně vedly právě ke Kaliňákovi. Server Sme.sk připomíná, že nejbližší Ficův muž celkem přežil deset velkých kauz a během jeho mandátu způsobilo slovenské ministerstvo vnitra několik mezinárodních skandálů.

Únos Vietnamce i „vymyšlené“ přepadení

S exministrovým jménem média mimo jiné spojují únos bývalého vietnamského komunistického funkcionáře a podnikatele Trinha Xuana Thanh za údajného přispění slovenského vládního letadla či kontroverzní případ Hedvigy Malinové Žákové, kterou Kaliňák svého času obvinil, že si vymyslela své přepadení slovenskými nacionalisty.

Ľubomír Jaško ze zpravodajského portálu Aktuality.sk Kaliňákův odchod interpretuje jako projev sebevědomí. Někdejší ministr vnitra se už podle něj nemusí obávat starých problémů, nemusí se spoléhat na poslaneckou imunitu. „Ví, že až vyjde se zabalenými krabicemi ze své parlamentní kanceláře, nebudou na něj čekat za dveřmi čekat muži v kuklách. Z tohoto pohledu se nejedná o dobrou zprávu, ale spíše o pravý opak,“ tvrdí Jaško.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádala, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Návrat k advokacii

Kaliňák podle slovenských médií počítá s tím, že se vrátí k advokacii. O návratu do politiky odmítá spekulovat. Ve straně Směr-SD ale zůstává a serveru Sme.sk řekl, že chce bránit její dobré jméno. „Člověk bez mandátu v národní radě (parlamentu) je svobodnější, může toho víc říct, víc se bránit,“ prohlásil. Pokud jde o nové stranické úlohy, Jaško hodnotí Kaliňákův odchod jako možná „dobrý tah“: na bývalého ministra se částečně zapomene, bude moci jednat diskrétněji a ve skrytu před novináři a veřejností.

„Robert Kaliňák během svého neomezeného panování napáchal tolik špatného, že měl z politiky odejít už dávno, a to jak z pozice ministra, tak poslance. Sám jsem ho k tomu několikrát nabádal,“ cituje Sme.sk předsedu nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka. „To, že přetrvával na politické scéně a otravoval veřejnost svými kauzami, vedlo k tomu, že jeho odchod z parlamentu už nikoho nezajímá. Důležité je pouze to, aby tohoto člověka stihl spravedlivý trest,“ dodal Sulík.

Číž: Vrcholná politika bolí

Některé členy strany Směr-SD Kaliňákovo rozhodnutí zaskočilo. „Nevěděl jsem o tom. Vrcholná politika bolí. Co vám k tomu mám víc říci? Osobně mě to velmi mrzí,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu Směr-SD Miroslav Číž.

illyria ( 28. prosince 2018 00:56 )

O Kaliho bych neměla strach... Je to právník... Takže bude zastupovat stát jako Bžán za 64 mega Euro... Prostě proč né? .-D

bumb ( 27. prosince 2018 20:40 )

Fuj ten Chovanec je už zase tak vyžranej.Nebude to dlouho trvat a bude se kulit jak před pár roky.Neměl si ani tu kůži nechat odřezat.FUJ FUJ FUJ Chovanče NEŽER UŽ!!!!!!!!!!Oba skončili tak jak si ti dacani ZASLOUŽILI!!!!!!!Chovancovi už z toho jak skončil i ten smích přešel.

cocumysvole ( 27. prosince 2018 20:20 )

Bodejď by ho nevyhodili z politiky když se bratříčkuje s tím chameleonem Chovancem.

Zobrazit celou diskusi