Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Minutu ticha drželi i za Češku Naďu. Němci uctili oběti masakru na vánočních trzích

Autor: ČTK - 
19. prosince 2018
12:33

Více než stovka lidí, včetně řady příbuzných, si dnes dopoledne na berlínském náměstí Breitscheidplatz připomněla oběti předloňského teroristického útoku na zdejší vánoční trh. Od útoku islamistického teroristy, který si vyžádal 12 životů a na pět desítek zraněných, dnes večer uplynou přesně dva roky.

Ke shromážděným, z nichž řada dávala otevřeně najevo své pohnutí, u památníku obětem krátce promluvil zdejší farář Martin Germer. Připomněl jmenovitě všech 12 obětí, včetně Češky Nadi Čižmárové, a pak přítomné vyzval k minutě ticha. Památník je umístěn na schodech vedoucích k Pamětnímu kostelu císaře Viléma.

Video  Naďu Čižmár (†34) zabil islamista v Berlíně: Její syn vzpomíná u obrázku a přemýšlí o zločincích.  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Krátké vzpomínky, kterou doprovodila výrazná přítomnost bezpečnostních složek, se zúčastnil také berlínský primátor Michael Müller, jenž k památníku položil věnec. Stejně tak už předtím učinil i velvyslanec České republiky v Berlíně Tomáš Podivínský. Večer se na místě uskuteční bohoslužba.

Tragický útok kamionem dnes připomněl i německý ministr vnitra Horst Seehofer, který – jak řekl – na něj myslí velmi často. „Události ve Štrasburku nám bolestivým způsobem ukázaly, že nemůžeme polevit v tom, abychom se bránili takovému terorismu, jenž pohrdá lidmi,“ poznamenal s odkazem na útok, který si tento měsíc vyžádal pět obětí.

Video  Vdovec po Češce, kterou zabili teroristé v Berlíně: Tohle říká o migrantech, Merkelové a muslimech.  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Německým úřadům se poslední dva roky daří podobně rozsáhlým útokům bránit. Nebezpečí terorismu je ale podle ministerstva vnitra stále vysoké. I proto panují poslední dva roky na vánočních trzích v Berlíně, ale i v dalších městech zpřísněná bezpečnostní opatření. Zřejmě nejchráněnějším je právě trh na náměstí Breitscheidplatz, kde letos bezpečnostní opatření vyšla na 2,5 milionu eur (65 milionů Kč).

Video  Rodinu Češky, která zemřela při teroru v Berlíně, pozval Zeman na Hrad.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tompetr88 ( 19. prosince 2018 12:39 )

-_Najděte nahé 18+ dívky ve vašem městě zde: My.Su/Divky

Zobrazit celou diskusi