Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exministr odmítal opustit luxusní milionové sídlo. Squater, směje se opozice

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2018
20:33

Britský exministr zahraničí Boris Johnson odmítal ještě 3 týdny po své rezignaci opustit sídlo určené ministrům zahraničí. Deník Daily Mail uvedl, že ignoroval oficiální výzvy k tomu, aby budovu vyklidil. A přisadili si i labouristé, kteří Johnsona označili za squatera. Nájem takového domu vyjde daňové poplatníky na 575 milionů korun.

Johnson v červenci odešel z vlády kvůli neshodám ohledně brexitu, následující tři týdny ale strávil v sídle, které náleží britským ministrům zahraničí, přestože už tuto funkci nezastával a na postu ho nahradil Jeremy Hunt.

Luxusní sídlo britských ministrů zahraničí. Exministr Johnson se začal stěhovat, až 3 týdny po demisi, (31.07.2018). Luxusní sídlo britských ministrů zahraničí. Exministr Johnson se začal stěhovat, až 3 týdny po demisi, (31.07.2018). | Profimedia.cz

I na vládní úředníky to bylo dost

Jedná se o luxusní budovu ve vyhlášené londýnské čtvrti Carlton Gardens. Johnson podle Daily Mailu obdržel několik výzev, aby sídlo opustil, ty ale neuposlechl a v domě žil dál. Vládní úředníci s ním měli určitý čas trpělivost, na podobné chování rezignujících politiků jsou zvyklí.

Také Johnsonovi spojenci uvedli, že je to naprosto normální. I Hunt, který Johnsona ve funkci nahradil, exministrovi vzkázal, „že není, kam spěchat“. Nicméně dokumentace ministerstva zahraničí, kterou zdroj poskytl Daily Mailu, ukazuje, že úředníkům s Johnsonem došla trpělivost. V té době ještě navíc exministr řešil rozvod se svou manželkou Marinou Wheelerovou.

Ze 2 dnů se staly 3 týdny

Těsně po podání demise obdržel Johnson pokyny, aby do 48 hodin vyklidil rezidenci. Odepřen mu byl také přístup k ministerským vozům. Dokumentace neobsahuje Johnsonovu reakci, ale podle všeho ministerstvo požádal o prodloužení stanovené lhůty. Bylo mu vyhověno, nicméně byl požádán, aby nepoužíval místo k mediálním účelům, což exministr několikrát porušil.

Ministerstvo ho ještě několikrát vyzývalo, aby budovu opustil. Labouristé si z Johnsona dělali srandu a označili ho za squatera. Exministr dokonce dál používal diplomatický pas a pracovní počítač, tablet a telefon. 25. července obdržel Johnson finální výzvu ministerstva, 5 dní na to se konečně začal stěhovat.

Johnson si prý vše platil sám

Johnsonovi známí sdělili Daily Mailu, že měl ústní dohodu s ministerstvem, že může v sídle zůstat, až do konce července. Dodali, že daňoví poplatníci se nemají čeho bát, že o peníze nepřišli. Johnson si prý po 3 týdny od demise platil všechny náklady na živobytí sám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borka30 ( 14. prosince 2018 22:38 )

My máme výborného prezidenta Zemana, který stojí za lidem této země.

penecas ( 14. prosince 2018 21:35 )

V Británii mají Borise Johnsona, my máme Zemana. Oba stejně rozdělili společnost. Narcisové nechutní

Zobrazit celou diskusi