Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Žádný palmový olej není šetrný. I ten ekologický zvířata zabíjí, ukázala studie

Autor: Mii - 
10. prosince 2018
21:59

Plantáže palem olejných, o kterých majitelé tvrdí, že jsou udržitelné a šetrné k přírodě, podléhají zkáze mnohem rychleji než klasické plantáže. Tvrzení o ekologičnosti tak neplatí a naopak jsou ještě horší než ty standardní. Musí kvůli nim být pokáceno více lesů a v návaznosti umře více zvířat. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala Purdueova univerzita z amerického státu Indiana.

U plantáží „ekologických“ palem podlehlo od roku 2007 zkáze celkem 38 procent území, zatímco u klasických to bylo pouze 34 procent. Více dalšího odlesňovaní tak muselo proběhnout u certifikovaných palem, byť o sobě tvrdily, že jsou šetrnější.

Autoři studie proto dospěli k názoru, že nejrůznější certifikáty a značky o ekologičnosti jen slouží jako záminka, jak plantáže ještě více rozšiřovat a tím více přispívat k ničení tradičního porostu jihovýchodní Asie. Ten je přitom velice důležitý, protože slouží jako jeden z nejvíce účinných prostředků boje proti globálnímu oteplování, jelikož dokáže pohlcovat uhlíkové emise.

Vědci svá zjištění založili na 15 let dlouhém zkoumání, v rámci kterého analyzovali data jak ze satelitů, tak od vládních agentur, neziskových organizací a výročních zpráv společností vlastnících plantáže. Celkem prověřili 2210 oblastí s oprávněním pěstovat palmy olejné.

Zvířata trpí kvůli všem druhům palmového oleje

Podle Roberta Gattiho, hlavního autora studie, je v konečném důsledku skoro jedno, zda člověk použije „ekologický“ palmový olej, nebo ten standardní. Škody na životním prostředí páchají stejné. Kvůli oběma musí být zničena stejná plocha původních tropických pralesů.

Gatti proto říká, že pokud místní vláda nezačne okamžitě jednat a neukončí současné schéma certifikátů, svět během několika desítek let zcela přijde o prales na jihovýchodě Asie. „Bohužel jsme zjistili, že neexistuje způsob, jak vypěstovat palmový olej šetrně a bez odlesňování. Firmy ty certifikáty používají jen jako záminku, jak pokračovat v obvyklém podnikání,“ popisoval vědec.

„Tak to prostě je. Pokud používáte palmový olej, ať už certifikovaný, nebo ne, ničíte tropické pralesy,“ zdůraznil Gatti. Problém je podle něj o to větší, že v pralesích, které se kvůli palmám olejným ničí, žijí významné druhy zvířat, které tím přicházejí o přirozenou domovinu.

„Každý tropický strom, který je součástí tropického pralesa, je něco jako útulek pro tisíce dalších druhů – hmyz, ptáky, ještěrky, obojživelníky, primáty, kapradiny, mechy – a jakmile tento strom pokácíte, tyto druhy můžou zmizet,“ vysvětluje Gatti.

Jediné řešení? Kompletní zákaz

Osobně si myslí, že lidé podnikající s „ekologickým“ palmovým olejem moc dobře vědí, že v realitě ekologický není. Skutečnosti ale tají, aby mohli pokračovat v obchodování.

Jediný faktor, který podle studie skutečně dokázal odlesňování kvůli palmovému oleji zpomalit, byl vznik organizace Kulatý stůl pro udržitelnou výrobu palmového oleje. Efekt ale trval krátce a dnes je vše při starém. Pralesy se stále kácí a poptávka po oleji stále existuje, jen dnes nové plantáže dostávají bezvýznamné certifikáty.

Ani jedna z 2210 zkoumaných oblastí nedokázala produkovat palmový olej bez kácení pralesů. Gatti se proto domnívá, že jediné řešení je extrémní – kompletně surovinu zakázat. „Ukazuje se, že jinak než přes zákaz vývozu palmového oleje to nepůjde. Budeme muset začít používat v potravinách, kosmetice a biopalivech více lokálních surovin,“ říká vědec. 

Studie byla zveřejněna v odborném časopise Science of the Total Environment.

Ničení pralesů kvůli palmovému oleji se stalo tématem vánoční reklamy:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bilakonvalinka ( 11. prosince 2018 07:39 )

Spletla jste si olivový s palmovým - snad jen omylem ? Olivový je zdravý.

bilakonvalinka ( 11. prosince 2018 07:36 )

Moje dcera se už pár let vyhýbá ( my už také) palmovému oleji .Je nezdravý a neekologický. Pečlivě čteme v obchodech, kde palmák je. Bohužel ho strkají skoro do všeho, ale dá se vybrat. A už se situace , alespon v potravinách , mírně zlepšuje. Prosím- nekupujte výrobky s palmákem !!!!!

nemocna ( 11. prosince 2018 04:49 )

Přesně tak 100% pravda, chudáci zvířata a nenahraditelný krásný prales plný živočichů a navíc nám dělá kyslík to nejcennější co potřebujeme, olej se dá získat jinak a olivový je ke všemu škodlivý, blbci jej kupují a myslí si jak se stravují zdravě opak je však pravdou a ještě za to platí nehorázné peníze, zavčas všechny palmy vykácet a obnovit znovu prales dokud to jde! podnikatelé si už nahrabali víc než dost zrušit jim povolení a žádné nedávat! chrante naší planetu naší zem a vše co tady žije dokud je čas!

Zobrazit celou diskusi