Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Albánie „propálila“ na webu jména a platy špionů. „Katastrofa,“ zní ze CIA

Autor: Mii - 
10. prosince 2018
12:45

Skandálu mezinárodních rozměrů čelí středomořský stát Albánie. Na stránky tamního ministerstva financí unikly informace o fungování její tajné služby (SHISH), včetně identity řady špionů, jejich práce, platů, pohybu po světě nebo značky vozidel, které využívají. Únik se týkal i některých řídících pracovníků služby a představitelů NATO. Experti varují, že je tím ohrožena jejich bezpečnost, informuje Albania Daily.

Všechny informace se na stránkách ministerstva objevily v přehledných tabulkách. Každý návštěvník si tak mohl přečíst, jaké výdaje měl jaký tajný agent i jaký bral plat. V záznamech byly uvedeny i adresy několika utajovaných kanceláří albánské Státní zpravodajské služby (obdoba české BIS) a výběry z bankomatů jejích zaměstnanců.

To nejcitlivější, co se ale na webu objevilo, byla jména a identifikační čísla několika špionů a dvou představitelů NATO, kteří s albánskou zpravodajskou službou spolupracují. Šlo i o agenty pracující pod diplomatickým krytím v Belgii, Řecku, Kosovu, Itálii, Makedonii a Srbsku.

SHISH přiznala, že k úniku utajovaných informací skutečně došlo. „Všechno, co naše agentura dělá, by mělo zůstat utajené, ale musíme ctít určitá pravidla a zákony,“ vysvětloval jeden z představitelů, proč záznamy obsahují tolik podrobných informací o výdajích.

Experti mají jasno: Je to vážný problém

Experti se shodují, že agenti uvedení v záznamech se kvůli chybě ocitli v nebezpečí. A nejen oni, informace mohou být použity k vydírání nebo jako prostředek, jak infiltrovat západní alianci. „Útočníci se vstupem do albánských systémů mohou jednoduše dostat do systémů NATO,“ říká Xhemal Gjunkshi, opoziční albánský politik a generál, který je členem národní bezpečnostní komise.

Stejný názor má bývalý agent CIA, který v minulosti se SHISH spolupracoval. Podle něj jde o katastrofu, která ohrožuje životy lidí. „Váš admin opravdu může vše zkazit, pokud nedává dostatečný pozor,“ uvedl agent, který si nepřál být jmenován. Zmínil tak, že za únik je zodpovědný nejspíš nepozorný technický pracovník ministerstva. „Můžete dát na web rozpočet, ale nikdy ne jména agentů. To je šílenost,“ dodal.

NATO odmítla věc komentovat. Jde podle ní o citlivou záležitost bezpečnostního charakteru, ke kterým se obvykle nevyjadřuje.

Informace může zneužít Rusko

SHISH je následovník komunistické organizace Sigurimi, která vykonávala podobnou činnost jako česká STB. Její moderní verze s ní ale nemá nic společného a americký dokument z 2007 hodnotí její činnost jako „profesionální a apolitickou“. O organizaci navíc říká, že „skvěle spolupracuje s americkými tajnými službami“.

Data již nechala organizace z webu ministerstva financí odstranit. Ministerský předseda, zástupci SHISH, ministr zahraničí, ministr vnitra, ministr obrany a ministr financí byli se situací obeznámeni a aktuálně jednají, jak se k ní postavit.

Albánie není vystavena přímému ohrožení, ocitá se ale ve vlivové zóně Ruska, před kterým se snaží být neustále na pozoru. V březnu například země vyhostila dva ruské diplomaty, protože údajně prováděli na území státu nedovolenou špionáž. Zástupci vlády se proto obávají, že uniklé informace může nejvíce zneužít právě Rusko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi