Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

VIP hosté na „rozlučce se svobodou“ dcery miliardáře: Do Indie přiletěla i Hillary

Autor: simao, ČTK - 
8. prosince 2018
22:40

Hillary Clintonová a další hosté se statusem VIP vyrazili na oslavu, kterou nechal pro svou dceru Ishu uspořádat nejbohatší Ind, miliardář Mukeš Ambani, který žije s rodinou ve 27patrovém mrakodrapu v Bombaji, který je považován za nejdražší domov na světě.   

Předsvatební oslavu dcery nejbohatšího Inda si nenechala ujít řada celebrit. Desítky pronajatých letadel je svážely na ospalé letiště v západní Indii do pouštního státu Rajasthan, uvedla agentura Reuters. Vítal je tam sám indický podnikatel Mukeš Ambani, který letos v dubnu oslavil šedesátiny.

Patří k nejbohatším lidem planety. V žebříčku Forbesu Mukeš figuroval na 33. místě s odhadovaným majetkem 23,2 miliard dolarů (asi 584 miliard korun). Jeho manželka se jmenuje Nita a společně s ní v Udaipuru vítal vážené hosty. 

Miliardářská dcerka: Isha Ambani má za otce nejbohatšího India Miliardářská dcerka: Isha Ambani má za otce nejbohatšího India | Profimedia.cz

Svatba již ve středu

27letá miliardářská dcera Isha si příští středu vezme v Bombaji, kde rodina jinak bydlí, 33letého Ananda Piramala. Než si řeknou své ano, došlo na oslavu - z českého pohledu rozlučku se svobodou - plnou VIP hostů, zpěvu, tance a předsvatebních rituálů.

Podle Reuters byla na místním letišti kvůli vysoké koncentraci slavných lidí výrazně zesílena bezpečnost. Dorazili indičtí podnikatelé, politici i ze zahraničí, sportovci, hvězdy Bollywoodu a třeba i zpěvák Nick Jonas s manželkou a někdejší Miss World Priyankou Choprou.

Hillary Clintonová dorazila bez manžela Billa, který se však s Ambanim v minulosti také již několikrát setkal. Včetně návštěvy Indie těsně před završením svého prezidentského mandátu.  

Rodina z obřího mrakodrapu

Petrochemický magnát vlastní společnost Reliance Industries (RIL), která je nejhodnotnější indickou firmou. Ambani vybudoval mocnou obchodní společnost a v roce 2010 také dokončil stavbu svého mrakodrapového sídla v Bombaji, které má 27 podlaží a tři přistávací plochy pro helikoptéry. Stavba je považována za nejdražší domov na světě a její vybudování stálo asi miliardu dolarů (asi 25 miliard korun).

Právě tam Ambani pohostil letos v březnu Hillary Clintonovou, když do Bombaje přicestovala na konferenci.

Mukeš Ambani bydlí s rodino v tomto mrakodrapu v Bombaji o 27 poschodích. Mukeš Ambani bydlí s rodino v tomto mrakodrapu v Bombaji o 27 poschodích. | Reuters

Černé zlato v barelech

Ambani se narodil do dobře situované rodiny v Jemenu. Rodina se v 70. letech odstěhovala do Indie. Jeho otec Dhirubhai Ambani, který zemřel v roce 2002, byl rovněž jedním z nejbohatších mužů Indie a právě on vybudoval společnost RIL. Po jeho smrti se mezi bratry Mukešem a Anilem rozhořel boj o řízení jednotlivých společností a RIL nakonec připadla Mukešovi.

Indický miliardář Mukeš Ambani s manželkou Nitou Indický miliardář Mukeš Ambani s manželkou Nitou | Profimedia.cz

Mukeš Ambani studoval chemii na univerzitě v Bombaji a chvíli působil také na Stanfordské univerzitě v Kalifornii, z níž byl ale vyloučen. V 80. letech začal pracovat ve společnosti RIL, jíž nyní šéfuje. Jeho firma vydělává především na ropě - mimo jiné vlastní největší světovou rafinerii v indickém Džamnagaru, která má kapacitu 660 tisíc barelů za den.

Zobrazit celou diskusi