Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odškodné pro členky Pussy Riot: Rusko je neprávem trestalo za skandální koncert

Autor: ČTK - 
6. prosince 2018
06:52

Rusko vyplatí třem členkám punkové skupiny Pussy Riot odškodnění uložené Evropským soudem pro lidská práva (ESLP), o zrušení rozsudku za skandální koncert v Moskvě se ale zatím ruská justice nezmiňuje. Vyplývá to z informací agentury Interfax.

Štrasburský soud v úterý zamítl odvolání ruské vlády proti dřívějšímu rozsudku v kauze výtržnosti členek Pussy Riot v moskevském pravoslavném chrámu v roce 2012. Rozhodnutí ESLP o výplatě odškodného a zrušení trestu je tak pravomocné, možnost odvolání neexistuje. 

Pět členek Pussy Riot uspořádalo v moskevském chrámu Krista Spasitele punkovou modlitbu na protest proti podpoře církve Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami v březnu 2012. Tři účastnice moskevský soud poslal na dva roky za mříže. Jekatěrině Samucevičové později trest změnil na podmínku. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová vyšly na svobodu v březnu 2014 na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo čtvrt roku.

Odškodné ve výši desítek tisíc

Moskevský soud podle zjištění ESLP porušil práva odsouzených a rozhodoval v rozporu s několika články evropských úmluv o ochraně lidských práv. Rusko proto musí během tří měsíců vyplatit Aljochinové a Tolokonnikovové po 16 000 eurech (asi 415 000 Kč) a Samucevičové 5000 eur (asi 130 000 Kč). Ruský nejvyšší soud navíc musí kauzu znovu otevřít a rozsudek zrušit. 

Ministerstvo spravedlnosti ve středu v Moskvě oznámilo, že částku uloženou ESLP odsouzeným Ruskám svědomitě vyplatí ve stanoveném termínu. O tom, že by nejvyšší soud případ tří odsouzených členek Pussy Riot znovu projednal a rozsudek zrušil, se v informaci ministerstva nic nepraví.

Video  Rudé trenky pro Zemana? Zajímavá inspirace, říká Máša z Pussy Riot  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pavel11 ( 7. prosince 2018 13:33 )

neskutečné co evropská zločinecká organizace provádí. Odšokdné pro šlapky,špíny,obyčejné sprosté jebačky kteří zneucili kostel svojí špínou chovají se jako sexualní humus,***,sajrajt pod značkou aktivisti obyčejná hovna!!

jana999 ( 6. prosince 2018 09:19 )

no nevím jestli by schwancík udělal babišovi takoví kšeft

europa ( 6. prosince 2018 08:31 )

Já bych jim dal odškodné!!! Ty pomatené slepice by měly dostat kromě vězení ještě aspoň 500 hodin veřejně prospěšných prací. A v zájmu prevence možné recidivy jejich činů každý ráno 50ran holí na hřbet. Já nejsem věřící, a pámbíčkáře nemám rád, ale takhle znesvětit kostel je fakt odporné.

salto ( 6. prosince 2018 08:01 )

Ta děvčata by mohla uspořádat koncertní turné po ČR - kostelů, mešit a podobných modliteben tady máme dost, sehnat nějakého slušného manažera (třebas knížu Šláfenberka, je přeci jejich obdivovatel), který by jim zajistil dostatek chlazených kuřat pro případ, že by měly nutkavou potřebu si něco nacpat do Pussy a úspěch je zajištěn

luder ( 6. prosince 2018 07:49 )

V Americe je naložili do letadla a hybaj domů!K tomu jejich obscénnímu chování a vystupování není moc co dodávat. Vulgarita, agresivita a nehorázná sprostota na veřejnosti!

Zobrazit celou diskusi