Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tři členky ruské skupiny Pussy Riot míří do vězení. Trest mají za narušení fotbalového mistrovství světa

Autor: ČTK - 
16. července 2018
23:21

Moskevský soud dnes poslal na 15 dní do vězení tři členy ruské punkové skupiny Pussy Riot, kteří v neděli v Moskvě vtrhli na hřiště během finálového utkání mistrovství světa ve fotbale. Veronika Nikulšinová, Olga Kuračevová a Pjotr Verzilov dostali rovněž tříletý zákaz návštěvy sportovních událostí, uvedla agentura AFP s odvoláním na ruský server Mediazona.

Trojice byla shledána vinnou „z hrubého porušení pravidel chování diváků“ a dostala nejvyšší možný trest za podobné obvinění. Zakladatelem stránky Mediazona, která informuje o procesech s lidskoprávními aktivisty, je právě Verzilov, manžel rovněž členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové. 

Tři osoby vtrhly na hřiště v druhé polovině utkání mezi Francií a Chorvatskem z oblasti kolem francouzské branky a běžely asi 50 metrů každá jiným směrem, čtvrtý člověk byl zadržen hned v úvodu celé akce. Hra byla na chvíli přerušena, asi za 25 vteřin se ale hrálo dál. Utkání sledoval ruský prezident Vladimir Putin, jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron i chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová.

Skupina Pussy Riot následně na své facebookové stránce uvedla, že hru narušila, aby upozornila na porušování lidských práv v Rusku. V této souvislosti zmínila případ ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Toho zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily ho, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí. Sencov obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Odsouzen byl k 20 letům vězení. Nyní již od poloviny května drží hladovku a tvrdí, že je připraven zemřít, aby dosáhl osvobození „všech ukrajinských politických vězňů“ z ruských věznic.

Jako své požadavky členové Pussy Riot zmínili propuštění politických vězňů, svobodu slova na internetu, svobodu shromažďování a existenci politické soutěže.

Skupina Pussy Riot je známá svými protesty proti Kremlu a ruské vládě. Tři členky Pussy Riot poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Marija Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi