Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Testuje Putin ničivou zbraň? Exploze nad laboratoří budí obavy kvůli sporu s Ukrajinou

Autor: Mii, ČTK - 
29. listopadu 2018
13:13

Další důkazy, které naznačují, že ruský prezident Vladimir Putin testuje na Sibiři ničivé hi-tech zbraně, se objevily tento týden. Nad jeho vědeckým městečkem Akademgorodok nedaleko Novosibirsku explodovala záhadná zelená koule, která podle svědků mohla být testem vesmírné zbraně. Rusko se aktuálně ocitá uprostřed sporu s Ukrajinou, které zajalo tři lodě a 24 námořníků. Ukrajina v reakci vyhlásila válečný stav.

Zelená koule byla viditelná v okruhu několika kilometrů kolem města. Motoristé se zastavovali uprostřed cest, aby si ji mohli vyfotit, někteří ji zachytili i na svých autokamerách.

Co přesně jev způsobilo, není jisté. Akademgorodok je ale rozsáhlá oblast, kterou v roce 1957 založil Kreml jako hlavní sídlo sovětských vědeckých špiček. Je zde několik laboratoří, mimo jiné i instituce Vector, která na základě dohody s USA skladuje nejnebezpečnější existující viry jako je ebola, pravé neštovice nebo Marburg.

Zároveň je zde několik laboratoří, které se zabývají vyvíjením nejmodernějších technologií jak pro armádní použití, tak pro například vesmírný výzkum. Rusko obvykle projekty nekomentuje nebo jen velmi stručně.

Ilja Orlov, šéf novosibirského planetária, pro ruské státní médium zelenou kouli popsal jako „nádherný fenomén“, jehož zdroj nedokáže vysvětlit. „Nejspíš šlo o bolid, to je jasný světelný meteorit,“ uvedl. Žádní další astronomové ale přítomnost meteoritu nepotvrdili, ani nebyl žádný očekávaný. Na zemi se také nenašly žádné jeho pozůstatky.

Vyhrocené vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem

K nezvyklé události nedaleko Novosibirsku došlo jen den po nedělním incidentu u Kerčského průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s jejich posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Jablkem sváru je Kerčský průliv mezi Azovským a Černým mořem, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym, anektovaný Moskvou v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává. Ukrajina v této oblasti trvá na svobodné plavbě, zatímco Rusko tvrdí, že jde o jeho výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.

Víkendový incident Moskva považuje za provokaci zorganizovanou Kyjevem ve snaze oživit Porošenkovy šance v prezidentských volbách, vyhlášených na konec března. Rusko hodlá zajaté ukrajinské námořníky soudit za nezákonné překročení ruských hranic.

Arbitrážní soud, který posuzuje spor mezi oběma státy o porušení úmluvy OSN o mořském právu v Černém a Azovském moři a Kerčském průlivu, ukrajinské ministerstvo zahraničí informovalo „o počínání Ruska, které spor značně zhoršilo“, uvedla ve čtvrtek agentura Interfax-Ukrajina. Kyjev si stěžuje na diskriminaci ukrajinských a cizích lodí při plavbě do ukrajinských přístavů.

Žádná blokáda není, zní z Kremlu

Kreml ve čtvrtek popřel ukrajinská obvinění z blokády azovských přístavů a ujistil, že Kerčský průliv je otevřen plavbě, a to i ukrajinským lodím. „Nevím o tom, že by nyní platila nějaká omezení. Naopak víme o tom, že Kerčský průliv funguje normálně,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov citovaný agenturou Interfax. Nicméně dodal, že občas kvůli špatnému počasí může kerčský přístav, který průliv spravuje, plavbu regulovat.

Porošenko přesto v novinovém rozhovoru vybídl Severoatlantickou alianci, aby do regionu poslala své lodě. „Doufáme, že země NATO jsou připraveny vyslat své lodě do Azovského moře, aby zde pomohly Ukrajině zajistit bezpečnost,“ řekl ukrajinský prezident německému listu Bild.

Ukrajina se také podle svého velitele námořnictva bude snažit přimět Turecko, aby uzavřelo ruským vojenským lodím průliv Bospor mezi Černým a Marmarským mořem.

„Jsem přesvědčen, že světové společenství přece jen přijme rozhodnutí a uzná, že došlo k agresi proti ukrajinskému státu,“ uvedl admirál Ihor Vorončenko na kyjevské konferenci o námořní bezpečnosti. „V této souvislosti a v souvislosti s ustanoveními úmluvy z Montreux se budeme snažit žádat o uzavření úžiny Bospor v Turecku, aby Rusové okusili, jak porušují normy mezinárodního práva,“ zdůraznil. Turecko se snaží v rusko-ukrajinském sporu vystupovat jako prostředník.

Merkelová: Může za to Putin

Podle německé kancléřky Angely Merkelové nese zodpovědnost za zhoršenou situací v Kerčském průlivu osobně Putin. Zdůraznila, že Ukrajinci zadržení při víkendovém incidentu Ruskem musí být propuštěni a není možné je nutit k doznání. Země ležící nedaleko Ruska mají podle Merkelové právo na vlastní rozvoj.

„Jde tady o něco principiálního. Sankce nemáme kvůli sankcím, ale máme je, abychom dali najevo, že země, i když leží blízko Ruska, mají právo na vlastní rozvoj. To jsou základy mezinárodního práva,“ uvedla Merkelová, podle níž to musí platit zvláště v případě Ukrajiny.

Taurus70 ( 29. listopadu 2018 21:52 )

A co jako? Kdyz vidim kolik debilu by bylo ochotno vyvolat valku jen at vymysleji na rozdil od Zidobolsevickeho zapadu je vetsina zbranich obranych,Buh jim pomahej👿

zaka ( 29. listopadu 2018 13:48 )

Ukrajinští Banderovci by zatáhli Evropu do války je to banda a Putin by měl Porošenka zkrotit

asijo ( 29. listopadu 2018 13:27 )

Testuje to však doma,ušáci nic netestují.

Zobrazit celou diskusi