Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Herečka Pauhofová mezi demonstranty. Chtějí státní převrat, je za tím Soros, tvrdí anonym

Autor: peb, ČTK - 
16. listopadu 2018
19:14

Tisíce lidí přišly v pátek do centra Bratislavy na demonstraci vyjádřit nespokojenost s poměry v zemi a podpořit organizátory dřívějších mohutných protivládních mítinků, které kvůli anonymnímu oznámení o jejich zapojení do údajné přípravy státního převratu začala vyslýchat policie. Shromáždění byla svolána i do dalších měst na Slovensku a v zahraničí, kde žije slovenská komunita.

Dřívější mohutné mítinky, označované za největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989, odstartovaly z iniciativy nevládní formace Za slušné Slovensko po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která v zemi vyvolala politickou krizi. V zájmu jejího řešení v březnu šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico rezignoval z postu premiéra, tříčlenná koalice pod vedením Směru-SD se pak dohodla na vytvoření nové vlády.

„Jsme zde již podesáté, co se tu potkáváme od března. Téměř každý týden na povrch vyplouvají nové a nové kauzy. Místo nenávisti a konspirací voláme po slušnosti, pravdě a vyvození zodpovědnosti,“ řekli z podia zástupci zmiňované iniciativy Karolína Farská a Juraj Šeliga. 

Konání mítinku právě v předvečer takzvané sametové revoluce, která v bývalém Československu vedla před 29 lety k pádu komunistického režimu, označili organizátoři demonstrace za symbolické. Dav lidí skandoval hesla proti Ficovi i proti šéfovi parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andreji Dankovi, jehož list Denník N obvinil z plagiátorství rigorózní práce.

Anonym tvrdí, že organizátory financuje Soros

Na podiu během protestu vystoupili také představitelé slovenského studentského hnutí ze sametové revoluce. „Tak, jak jsme v listopadu 1989 odmítli lhaní státní moci, tak v listopadu 2018 je třeba říct, že šíření nenávisti nepatří do společnosti, kterou jsme chtěli,“ řekla v projevu Zuzana Mistríková.

Na podiu se vystřídali také tváře protikomunistického hnutí z roku 1989, mezi nimi například sociolog Fedor Gál. Podobně jako při předchozích protestech nechyběli na podiu ani herci, mezi nimi byla i Táňa Pauhofová.

Ta vystupuje na protestních akcích pravidelně, při protestu za slušné Slovensko v Bratislavě říkala: „Žádáme od politických elit zodpovědnost. Žádáme, aby nás politické elity vyslechly. Základem dobré společnosti je spolupráce, která ale vyžaduje vzájemný respekt (...) My nejsme nepřátelé, chceme jen na Slovensku žít pěkný život, kde můžeme rozvíjet to nejlepší v nás. Vážíme si spravedlivé autority. Ale bouříme se proti nespravedlivým bez schopnosti reflexe, kteří si vyžadují naši poslušnost bez toho, aby měli morální a etický obsah. Demokracie není svévole, kterou nám ukazujete.“

Financuje je Soros, napsal anonym

Dnešní demonstraci iniciativa ohlásila poté, co dříve v tomto týdnu pozornost médií a veřejnosti vyvolaly informace, že zástupci iniciativy Za slušné Slovensko byli vyslýcháni vyšetřovatelem. Stalo se tak kvůli anonymnímu oznámení, že tito lidé chystají státní převrat a že je financuje americký finančník George Soros.

Když se o případ začala zajímat média, policie výslechy přerušila, byť původně tvrdila, že každé oznámení musí prověřit. Fico dříve opakovaně tvrdil, že organizátoři demonstrace jsou napojeni na Sorose a že vývoj v zemi po Kuciakově vraždě byl řízen ze zahraničí. Iniciativa za slušné Slovensko zmiňovaná tvrzení popřela a připomenula, že má zřízen transparentní účet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 17. listopadu 2018 07:57 )

Jaký spokojený život? Ten před listopadem? Opravdu bych ho takovým jako vy přál. Jezdit v Žigulu, internet (možná) cenzurovaný, v obchodech prázdno...Víte, lidé jako vy si na tenhle život velmi rychle zvykli a vůbec si to neuvědomují. Jenže vše dobré je vykoupeno něčím nedobrým. Jde o to čím a v jakém poměru. Neposílejte na západ ty, kteří jsou zde spokojeni. Naopak, pokud se vám tady nelíbí, jděte hledat ten svůj spokojený život na východ, ať poznáte jak chutná to, po čem se vám stýská

slovan1954 ( 16. listopadu 2018 23:18 )

Náš vajda suhlasí!

defakto ( 16. listopadu 2018 21:15 )

... hlupačka Pauhofová rozumí politice jako husa pivu .

janka69 ( 16. listopadu 2018 21:09 )

tí čo vyšli do ulíc sú obyčajné , hlúpe ovce čo nevedia koľko je jedna + jedna...slúžia len na jeden cieľ -- urobiť prevrat !! škoda , že aj polícia je podplatená , dávno na nich mali použiť vodné delá...a nech si tí podplatení dementní novinári vypisujú aj na aljaške... HANBA SLOVÁKOM HANBA......

anka ( 16. listopadu 2018 20:56 )

se uklidnite pane ano Cesi maji ohromne stesti, ze jsou v NATO a souscasti EU....akorat komunistum a rusum se to nelibi...

Zobrazit celou diskusi