Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Jsou to šakalové a dě*ky!“ Italští novináři jsou terčem urážek Hnutí pěti hvězd

Autor: Darina Jíchová - 
13. listopadu 2018
18:28

Italské novináře pobouřil slovní útok lídra Hnutí pěti hvězd (M5S), který je označil za „šakaly a děvky“. Podle žurnalistů je v ohrožení svoboda tisku a s podporou italských novinářských odborů chtějí zahájit oficiální protest proti M5S, napsal deník Guardian.

Antisystémové M5S, které je v koalici s vládnoucí pravicovou Ligou Severu, totiž pohrozilo, že omezí státní financování novinových vydavatelů. Tato hrozba přišla poté, kdy se tisk zajímal o kauzu starostky Říma Virginie Raggiové (M5S), která byla obviněna z křivého svědectví a protekčního jmenování do významných funkcí. Soud ji ale nakonec obvinění zbavil. 

Urážky hnutí M5S vyvolaly demonstrace. Novináři s transparenty s nápisem „šakali" protestovali v italských městech. Urážky hnutí M5S vyvolaly demonstrace. Novináři s transparenty s nápisem „šakali" protestovali v italských městech. | reprofoto/twitter

V době procesu neměli novináři s Raggiovou a s M5S slitování, lídr strany Luigi Di Maio jim to ale vrátil a nechal se slyšet, že všichni lidé pracující v tisku jsou „jen šakalové a děvky“. Dodal, že šíří falešné zprávy s jediným cílem, a to zdiskreditovat starostku a její stranu.

Novináři vrací úder

Novináři si ale urážku nenechali líbit, odbory FNSI a Usigrai v největších italských městech a v Bruselu a Londýnu uspořádaly protestní akce. „Svoboda tisku čelí útoku,“ uvedl předseda Usigraie Vittorio di Trapani. „Tohle není ojedinělý případ, hnutí útočí nejen na novináře a svobodu tisku, ale omezují právo občanů na to být informován o dění v zemi,“ prohlásil di Trapani.

Raffaele Lorusso, předseda FNSI, poukázal na to, že stejní novináři, kteří se zabývali případem Raggiové, rovněž psali o jejím předchůdci Ignaziovi Marinovi, který byl vyšetřován kvůli finančním podvodům. Připomněl, že Marino patřil mezi demokraty, tudíž novináři nejsou „vysazeni“ proti M5S. Dodal také, že Marino se místa starosty vzdal až po online útocích ze strany členů M5S.

„Novináři dělali jen svou práci jak u Raggiové, tak u Marina – v jeho případě se nad tím nikdo nepozastavil a najednou je něco špatně? Di Maio a jemu podobní sní o tom, že budou ovládat tisk a všechny informace, jejich zbraní je zastrašování a urážení novinářů,“ řekl Lorusso.

Pilíře demokracie

S italskými kolegy jsou solidární novináři z Asociace zahraničních novinářů. „Silně věříme, že novinářská práce je jedním ze základních pilířů demokracie. A ty musí být dnes, více než kdy jindy, ochraňovány,“ uvedla Asociace.

S di Maiem ale nic takového nehnulo a uvedl, že si za svými výroky stojí. „Chtějí položit vládu, na vějičku jim neskočíme,“ řekl během televizního rozhovoru. M5S má nejvíce spadeno na deník La Repubblica, jehož reportéři hnutí často kritizují.

Státní fondy pro noviny jsou prázdné

„Vím, že můj článek je efektivní a že jsem uhodil na hlavičku, když zaútočí internetoví trollové,“ vysvětlil novinář Gianni Riotta a dodal, že online útoky jsou známou praktikou M5S. Upozornil média na to, že hrozba M5S je zcela nesmyslná. Státní fondy pro noviny jsou už několik let zcela vyčerpané. Na to upozornil i Mario Calabresi z La Reppublicy. Podle něho chtějí politici M5S tímto prohlášením vyvolat představu, že novináři jsou státní zaměstnanci.

„Už v naší ústavě je zakořeněná role novinářů, kteří se podstatně podílejí na budování demokracie. Současná koalice, zvláště hnutí M5S, chce vládnout bez dohledu zvenčí. Bez toho, aby lidé věděli, co se uvnitř vlády děje,“ domnívá se Riotta.

 

Zobrazit celou diskusi