Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Prořezané pneumatiky a výhrůžky: „Stáhnu vám kůži z obličeje,“ vzkázali premiérce a vládě

Autor: Darina Jíchová - 
7. listopadu 2018
19:00

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a další členové její vlády jsou terčem výhrůžných dopisů. Poštvali si proti sobě environmentální aktivisty, kterým vadí, že Ardernová svolila k užívání pesticidů při hubení živočišných škůdců. Kromě výhrůžek smrti byl také některým vládním zaměstnancům odepřen vstup do národních parků, napsal deník Guardian.

Ardernová patří mezi politiky, kterým aktivisté kvůli pesticidům vyhrožují smrtí. Premiérka uvedla, že dostala nespočet výhrůžných dopisů, environmentalisté ji obtěžují i na sociálních sítích. Vystupují obzvláště proti tomu, že vláda povolila používat toxický fluoroctan sodný v boji proti invazivním živočišným škůdcům, jako jsou např. vačice nebo lasice. Dodala, že ji velmi znepokojuje útočná rétorika proti vládním zaměstnancům, která se objevila ve spojení s pesticidy.

„Nejde už jen o slovní útoky. Aktivisté jim prořezávají pneumatiky nebo jim zabraňují vstupu do národních parků,“ uvedla premiérka. V září lidé protestující proti pesticidům vyskládali na schody parlamentu desítky uhynulých ptáků. Toxikologie nicméně prokázala, že ani u jednoho z nich nebyl příčinou smrti jedovatý postřik.

Podle vědců jsou pesticidy neškodné, aktivisté nesouhlasí

Ministryně pro konzervaci národního přírodní a historického bohatství Eugenie Sageová obvinila aktivisty z šíření poplašných a lživých zpráv. Dodala, že používané pesticidy byly schváleny až po důkladném ověření, že nezpůsobí žádnou škodu a nekontaminují vodu, půdu, rostliny nebo zvířata. Uvedla, že jsou používány jen tam, kde je to skutečně třeba, a ujistila, že nepředstavují ohrožení pro lidi nebo životní prostředí.

I přes její ujištění aktivisté čím dál častěji vystupují proti vládě. Chtějí dosáhnout toho, že do roku 2050 bude používání pesticidů v zemi zakázáno. Tvrdí, že pesticidy ohrožují přírodu, znečišťují řeky a přírodní vodní zdroje a jsou nebezpečné jak pro lidi, tak pro zvířata.

„Stáhnu vám kůži z obličeje“

Jejich akce proti politikům a vládním úředníkům jsou tak intenzivní, že už několikrát musela zasahovat policie. Několik lidí bylo zatčeno a obviněno z vydírání. Výhrůžné dopisy následně začaly chodit i policistům.

„Jestli moje dcera bude mít nějaké problémy kvůli pesticidům, které jste naházeli do vody, osobně si vás všechny najdu a stáhnu vám kůži z obličeje,“ stojí na jednom z výhrůžných dopisů, které politici, úředníci a policisté denně dostávají.

 

Taurus70 ( 7. listopadu 2018 21:36 )

Jo jo,pesticidy jsou uplne neskodne a ty deti co se rodi bez rucicek jsou vlastne taky zdrave jen trochu digitalni ze?😦

Zobrazit celou diskusi