Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Supervirus“ ročně zabije 33 tisíc Evropanů. Často nezabírají ani antibiotika

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. listopadu 2018
16:05

V Evropě ročně umírá 33 tisíc lidí na následky bakteriální infekce, která je mnohdy odolná vůči antibiotikům, a je tak složité ji léčit. Odhalení přinesla nejnovější zpráva Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Podle zdravotníků jsou důsledky těchto infekcí srovnatelné s násleky chřipky, tuberkulózy a onemocnění způsobených virem HIV dohromady, uvedla stanice CNN.

ECDC ve své analýze zjistilo, že důsledky onemocnění, která způsobují rezistentní bakterie, se od roku 2007 zhoršily. Znepokojivé jsou zejména případy, kde infekce je odolná i vůči těm nejsilnějším antibiotikům, jakou jsou například karbapenemy, známé jako antibiotika „poslední záchrany“. Z tohoto důvodu vědci mluví o „superviru“.

Léky už nezabírají

„Je... to znepokojující, protože tato antibiotika jsou poslední možností léčby,“ uvedlo ECDC ve svém prohlášení. „Pokud tyto (léky) už nebudou dále účinné, bude nesmírně těžké nebo v mnoha případech i nemožné infekce léčit,“ dodalo středisko.

Lidé se často nakazí v nemocnici

Podle odhadů zdravotníků zhruba 70 procent bakterií, které mohou způsobit infekce, už jsou odolné vůči antibiotikům, jež se při léčbě těchto infekcí běžně používají. Vývoj bakterií, které jsou odolné vůči jednomu či více lékům, je přitom jednou z největších hrozeb, kterým medicína v současné době čelí.

ECDC se ve své zprávě soustředilo na pět typů infekcí, které způsobují rezistentní bakterie v EU a v Evropském hospodářském prostoru. Podle jejích výsledků v 75 procentech případů se lidé těmito bakteriálními infekcemi nakazí v nemocnicích nebo na klinikách.

Nejhůře je na tom Řecko a Itálie

Nejhorší situace je v Řecku a Itálii. Vědci z ECDC uvedli, že zhruba ke třetině zaznamenaných úmrtí došlo v těchto zemích. Nejohroženější kategorií jsou senioři a malé děti, nicméně mezi oběťmi bakteriální infekce jsou lidé všech věkových skupin. V Česku bývá zaznamenáno přes 10 tisíc případů ročně, podle zprávy ECDC zhruba 486 z nich skončí smrtí.

 

mandat ( 10. listopadu 2018 19:45 )

Muzete podekovat Merkel, co pritahla migranty do Evropy, vsichni jsou mard a na jejich nemoce ,infekce a parazity budeme umirat,jako Indiani,kdyz prijeli Evropane do Ameriky.Kdyz nas nezapichnou, tak umreme na jejich bakterie. Super vyhlidky.

Zobrazit celou diskusi