Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrtící virus nipah útočí na mozek. Zabil nejméně 13 lidí, vakcína není

Autor: ČTK, ivm - 
28. května 2018
20:55

Nejméně 13 lidí už podlehlo smrtícímu viru nipah, který způsobuje zánět mozku a proti kterému neexistuje vakcína, informovala v pondělí agentura Reuters. Zdravotníci v jižní Indii zahájili sérii laboratorních testů, které mají pomoci určit jeho původ. Podezření mají na netopýry, kteří mohli nakazit hospodářský dobytek a jeho prostřednictvím pak lidi konzumující maso domácích zvířat.

Zmíněná virová encefalitida (zánět mozku) byla poprvé identifikována koncem 90. let v Malajsii, kde bylo registrováno 300 případů infekce, stovka nakažených tehdy zemřela.

Virus byl pojmenován podle malajsijské vesnice Nipah, kde zabíjel poprvé. Nakažení trpí zpravidla vysokými horečkami, bolestmi hlavy, dýchacími obtížemi, zvracením, křečemi, následně se dostavuje dezorientace a malátnost a v řadě případů pak kóma a smrt.

Úmrtí na virus nipah zaznamenaly nyní úřady v jihoindickém státě Kérala. Jeho přítomnost se potvrdila u 15 lidí, z nichž pouze dva ještě přežívají pod lékařským dozorem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí virus nipah mezi deset chorob, u nichž v současné době hrozí, že přerostou v další velkou epidemii.

hejpockej ( 29. května 2018 04:57 )

jenom blbec konzumuje maso a masny vyrobky z obchodu. Bud je to sajrajt z Polska, nebo to krmi mrtvym dobytkem, popelem, plesnivou slamou, chemii, a jinym humusem ktery by to zvire jinak nejedlo.Neni divu, ze se nam to vraci v podobe nemoci silenych krav, rakoviny z plisne, Alzheimer, cervy, ted virusy. Jak rikam, maso z obchodu bych do huby nevzal. Bud z overeny farmy, a co je vykrmeny v klidu a po domacku, anebo radsi vegetarian, nez zrat nejakej sajrajt.

bittvera ( 29. května 2018 00:38 )

branscombe ( 29. května 2018 00:05 )

junkiexl...přesně tak, ale co mě úplně dodělává...je to jak na břehu Gangy pálí svoje mrtvé...pak je hází do řeky ve které se následně všichni myjí...perou prádlo...a tu vodu snad i pijí... Horší než zvěř!!

pekaaaros ( 28. května 2018 22:20 )

to se šíří jen když to sežereš? nebo se to přenáší i mezilidskými vztahy..

Zobrazit celou diskusi