Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vjela jsem jen na kámen, tvrdila řidička: Na silnici po ní zůstal mrtvý muž

Vjela jsem jen na kámen, tvrdila řidička: Na silnici po ní zůstal mrtvý muž (ilustrační foto)
Vjela jsem jen na kámen, tvrdila řidička: Na silnici po ní zůstal mrtvý muž (ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: dce - 
28. května 2018
14:09

Na krku má žena z Královéhradecka obvinění z usmrcení z nedbalosti. Loni v září totiž přejela muže a aniž by zastavila, ujela. Podle jejího vysvětlení netušila, že někoho zranila - myslela si totiž, že najela jen na kámen. Policisté popsali, jakými metodami ženu usvědčili.

K nehodě došlo už loni 23. září - osmadvacetiletá žena měla na silnici v obci Prasek kousek od Hradce Králové přejet čtyřiapadesátiletého muže. Ten zraněním podlehl. Policisté ji viní z usmrcení z nedbalosti, otázkou ale je, zda nebude událost překvalifikována jako neposkytnutí pomoci. Žena totiž z místa nehody ujela - hájí se, že nevěděla, že někoho přejela.

"Žena se teprve v podvečer druhého dne, kdy se o události v celé obci hovořilo, sama dostavila na policejní služebnu s tvrzením, že v noci přejela nějaký kámen. Policistům podala vysvětlení a vozidlo, kterým předchozího dne jela, bylo předáno k odborným expertízám," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Policistům začala mravenčí práce - nechali vypracovat hned několik znaleckých posudků a všechny určily za viníka smrti muže právě tuto řidičku. Soudní pitva potvrdila, že muž zemřel na následky zranění způsobených při nehodě. Znalec z oboru strojírenství určil plastové úlomky jako totožné s materiály z vozu ženy.

"Na spodní části automobilu byla nalezena textilní vlákna, která, jak vyplynulo ze znaleckého zkoumání akreditované laboratoře odboru kriminalistické techniky a expertíz, vykazovala shodné identifikační znaky s tkaninou bundy zemřelého a to z hlediska barevného odstínu, chemického složení, morfologie jednotlivých vláken a morfologie způsobu tkaní a pořadí jednotlivých textilních vrstev. Znalec potvrdil, že zachycená textilie na úlomcích pochází z oděvu zemřelého," popsala Kormošová.

Žena navíc řídila služební vozidlo, které bylo opatřeno elektronickou knihou jízd, jež auto identifikovala v daný čas na místě činu podobně jako kamerový systém obce.

"Řidička na svoji obhajobu uvedla, že tu noc se vracela z návštěvy. Mrholilo, v obci byl naprostý klid, nikde nezaregistrovala žádný pohyb, neviděla žádného chodce ani jiný dopravní prostředek. Sdělila, že asi po 100 metrech, co vyjela, ucítila pod levým předním kolem nějaký náraz, ale že se jen auto zhouplo a žádná kontrolka se nerozsvítila, nevěnovala tomu pozornost a pokračovala v jízdě v domnění, že přejela nějaký balvan," informovala mluvčí.

V případě odsouzení ji čeká trest až tři roky za mřížemi. Pokud by ovšem byla souzena za neposkytnutí pomoci, mohla by ve vězení skončit až na šest let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání