Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gavin a Tomer zemřeli při focení. I kvůli nim mají vzniknout „zóny bez selfie“

Autor: Mii - 
1. října 2018
20:05

Stál na vyhlídce, chtěl se vyfotit s velrybami, upadl a zemřel. Stoupl si na okraj vodopádu, uklouzl a rovněž na místě zemřel. To je jen příklad nedávných příběhů, kdy turisté zemřeli při focení selfie. Gavin, který zemřel na vyhlídce, a Tomer, který zemřel na vodopádu, patří mezi dalších 259 lidí, které mezi lety 2011 a 2017 potkal tento osud. Odborníci proto navrhují, aby v určitých místech vznikly tzv. zóny bez selfie, informuje server news.com.au.

Jen v roce 2017 zemřelo při focení selfie téměř 100 lidí. Většina smrtí byla podobného charakteru, turista vylezl na nebezpečné místo, jako je okraj útesu nebo vodopádu, a chtěl si pořídit tu nejdokonalejší fotografii sebe sama. Tak moc se koncentroval na dokonalý záběr, že nedával pozor na prostředí, uklouzl a zemřel.

Na problém upozornili výzkumníci z All India Institute od Medical Sciences. Podle nich je situace tak vážná, že bude třeba zavést určitá opatření, aby si lidé uvědomili, že na některých místech je lepší více dbát na bezpečnost než na slávu na sociálních sítích.

Řada technologických firem se již snaží poskytnout technické řešení. Aplikace určené k focení nebo samotné telefony brzy budou samy schopny podle GPS a dalších senzorů poznat, že se člověk nachází na nebezpečném prostředí, například za volantem, a před focením budou varovat.

Utopení, smrt proudem i zastřelení

Počet smrtí způsobených focením selfie totiž rapidně vzrůstá. Zatímco v roce 2011 to byli tři lidé, v roce 2015 jich bylo již 50. V roce 2017 pak dokonce 93. „Samotná selfie nebezpečná nejsou, ale chování, které v lidech vyvolávají, nebezpečné je,“ uvedli výzkumníci. „Lidé musí vědět o rizicích a místech, kde by se prostě fotit neměla,“ pokračovali.

Vedle technologického řešení také navrhují, aby v určitých exponovaných a potenciálně nebezpečných turistických oblastech byly zřízeny zákazy focení selfie. Mezi nimi budou útesy, vrcholky hor, vysoké budovy nebo velké vodní plochy.

Ze statistiky, kterou výzkumníci sestavili, vyplývá, že nejčastější příčinou smrti při focení selfie je utopení (70). Dalšími jsou smrti za volantem (51) a smrti způsobené vlakem (48). V dalších smrtích figurují zvířata, elektrický proud nebo zbraně. Fatálních selfie se zbraněmi je nejvíce v USA.

Zobrazit celou diskusi