Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro samoživitelku Lucii je luxus i rohlík. Skoro milion Čechů ohrožuje chudoba

Autor: Zuzana Zelenková - 
10. dubna 2018
14:48

Češi jsou na tom prý finančně docela dobře. Česká republika totiž patří k zemím, které jsou nejméně ohrožené příjmovou chudobou. Ty, kteří jsou, podobná statistika příliš neuklidní. Mladá samoživitelka Lucie (31) je momentálně na nemocenské a pobírá 18 tisíc korun. A má značný problém z peněz vyžít. Živí dvě dcery a platí 16 tisíc za byt. Mnohdy je tak luxusem ovoce, zelenina, ale i obyčejný rohlík.

Právě samoživitelky a pak lidé nad 65 let patří do skupiny, která je nejvíce ohrožená chudobou. Příjmová chudoba znamená, že člověk nepobírá ani 60 procent takzvaného mediánu (průměrný hrubý příjem). To bylo loni 11 195 korun. Výsledky šetření, které v úterý uveřejnil Český statistický úřad (ČSU), ukazují, že si Češi o pětistovku polepšili. Příjmovou chudobou je ale stále podle úřadu ohroženo asi 9,1 procenta Čechů, což je asi 960 tisíc lidí. 

Jak vypadá výzkum, ze kterého vyplývá, „jak si tady žijem?“ „Jedná se o šetření, kterého se účastnilo 11 a půl tisíce domácností. Jedná se o náhodný statistický výběr,“ popsala pro Blesk Zprávy Simona Měřínská z Českého statistického úřadu.

Patříte mezi lidi ohrožené chudobou? Patříte mezi lidi ohrožené chudobou? | ČSU

Samoživitelka Lucie nedostává alimenty, navíc skončila na nemocenské

Maminka Lucie z Prahy skončila v nemocnici, na nemocenské momentálně pobírá 18 tisíc. A vůbec nemá peněz nazbyt. Živí dvě děti a exmanžel ženě neposílá žádné alimenty.

„Je období, kdy je pro nás luxus i rohlík. Teď kupujeme spíš chleba, ze kterého toho uděláme víc, než abychom koupily 10 rohlíků. 10 rohlíků, to je na pět svačin pro každou holku. Někdy jsou i ovoce a zelenina luxus. Jsme navíc i bez alimentů, beze všeho, teď jsem se k tomu navíc dostala na neschopenku, takže opravdu počítám každou korunu. Nebýt školy, tak by holky ovoce opravdu každý den neměly,“ vysvětlila žena. 


Čím levnější výrobek je, tím lepší. „Nakupujeme všechno ve slevách. Kupujeme například kuře, když je v akci mleté maso, brambory, rýže, těstoviny za osm korun, rozhodně nekupujeme značkové věci,“ poznamenala Lucie.

Podle šetření ČSU je ohrožený příjmovou chudobou dokonce každý druhý rodič, který zůstane s dítětem sám. I proto existují organizace, které samoživitelkám pomáhají. Například dobročinný spolek Fandi mámám pomohl právě mamince Lucii z Prahy, ale i Evě, také z Prahy. Obě ženy si měly určit pět věcí, které potřebují pro sebe a své potomky. Byly mezi nimi i základní potraviny.  

Materiální deprivace znamená, že by si člověk nemohl dovolit 4 a více položek ze seznamu Materiální deprivace znamená, že by si člověk nemohl dovolit 4 a více položek ze seznamu | ČSU

Chudoba se vypočítává i ze sociálních dávek

Eva (33) musela kvůli nemoci nejmladšího syna dokonce zůstat doma, aby mu mohla věnovat celodenní péči. Jedno mají obě ženy společné. Jejich expartneři na děti neplatí. Eva musí vyžít z dávek od státu a z rodičovského příspěvku.  Celkem má pět dětí. Ovšem pozor, do statistik se počítají právě i sociální dávky. Takže hranici příjmové chudoby určují i ony.

Podle statistiků většina domácností se svými příjmy vychází s menšími obtížemi, nebo úplně snadno. Přesto mělo 23,2 procenta domácností loni problémy vyjít s penězi. Neočekávaný výdaj přesahující 10 tisíc korun nemohlo zaplatit 28 procent lidí. Ve čtvrtině domácností byla nedosažitelná týdenní dovolená mimo domov. Statistický úřad však zdůrazňuje, že takových domácností oproti minulosti značně ubylo. Česko tak nyní patří k těm evropským zemím, které mají nejmenší problémy s chudobou.

Horší je to s úsporami. Podle ČSÚ něco ušetří jen domácnosti s vyššími příjmy, nebo dvojice bez dětí. Uspoří také dvě třetiny seniorů, kteří žijí sami. Otázkou je, kolik se jim podaří „uškudlit“. Podle Měřínské totiž ČSÚ počítá všechny úspory. Je tedy jedno, zda člověk dal stranou stokorunu, nebo tisícikorunu.

Arem ( 20. dubna 2018 12:22 )

 Jedna mamina ,,samoživitelka''- pro mě nesmyslný výraz když otec platí, normálně pracuje, vydělá si cca 11000, alimenty na děti bere 7000, má příspěvek na byt. Nájem plátí cca 9000, dětem kupuje oblečení v sekáčích a v bazarech. Jakmile cjtějí něco koupit, odkáže je na otce, že ona peníze nemá. Ona mění telefony jak na běžícím pásu a to nemluvím o kosmetice a cvičebních strojích, které kupuje a obmněňuje za jiné. Myslím, že tohle není zrovna případ matky, která by neměla možnost věci přehodnotit.

Diginka ( 10. dubna 2018 17:33 )

je mi moc líto obou žen, ale prominte, než vlezu do postele chlapovi, tak si to hodně rozmyslím, jestli mít s ním dítě nebo jen požitek. Hodně žen si naivně udělá dítě s chlapem, který není zrovna nejspolehlivější a potom si stěžují, že se nestará. Ona už tady není doba, já si spackám život, státe postarej se.Každý je odpovědný sám za sebe za svoje jednání a chování. Na druhé straně je fakt, že cikáni se u nás mají víc než skvěle.

sores ( 10. dubna 2018 16:34 )

Milión čechů ohrožuje chudoba? Snadno když si dávají politici astronomické platy a padáky. Čejková bere 180 Kč měsíčně a dřepí v kanceláři. Za tu chudobu může jedině vláda a rychlomilionáři s kterými se roztrhl pytel za podvody. Nikdy se už Česko žebrácké nepřiblíží úrovní sousedům německým!

agfor ( 10. dubna 2018 16:28 )

Je škoda, že na různé dávky mají nárok hlavně mladí a zdraví cikáni, ale důchodci, zmrzačení "lékaři" můžou akorát držet hubu a krok, protože jsou bílí.

meverickx ( 10. dubna 2018 16:15 )

Otevřel se před vámi celý svět ,, Nemusíte dělat v Česku za pár korun a pokud něco umíte a nebo jste schopna se učit ,, Například cizí jazyky ., tak bych poradil před otěhotněním jít pracovat ven a zajistit se ,,, Nečekat ,že se celý život o mně bude starat chlap ,, A ani nebudete potřebovat svaly . Pečovatelka ,která je dost často jen v roli společnice pro pokec a uvaření oběda Bere v Německu i přes 2 000 Eu ,, Tak že to chce nebrečet a snažit se Ps. na práci pečovatelky nepotřebujete ani ty výše zminované svaly ,, Chce to jen trošku inteligence a pak svaly nejsou potřebné

Zobrazit celou diskusi