Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lenku (29) týral manžel, teď je sama na 2 nemocné děti. Pomohl jí projekt Fandi mámám

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
4. prosince 2017
05:13

Lenka (29) se stará o syna Matyáše (8) a dceru Gwyneth Kate (6), na děti zůstala úplně sama. Musela totiž několik let snášet domácí násilí. V průběhu druhého těhotenství navíc zjistila, že ji manžel podvádí, takže následoval rozvod. Aby toho nebylo málo, její syn trpí vadou řeči, dcera má také vážné zdravotní problémy – dětskou mozkovou obrnu. Rodině nezbývají peníze, a tak se zapojila do dobročinného projektu „Fandi mámám“, který jí zajistil materiální pomoc. Teď chystá velkou vánoční akci.

Šestiletá Gwyneth Kate chodí jenom po špičkách. Lékaři objevili dětskou obrnu a mají podezření na další onemocnění, kvůli kterému holčičku čeká další série vyšetření. Její starší bratr chodí na logopedii a na foniatrickou kliniku. To mu přináší velké pokroky. S manželem byla jejich maminka Lenka 8 let a prožila si jen to nejhorší.

„Několik let jsem snášela domácí násilí. Když jsem byla podruhé těhotná, v pátém měsíci jsem zjistila, že mě manžel podvádí. Když bylo dceři půl roku, odešel od nás a pak nás začala psychicky terorizovat jeho nová přítelkyně,“ svěřila se „Fandi mámám“ Lenka. Situaci musela řešit policie. Teď má obě děti v péči sama. Bývalý manžel sice platí alimenty, peníze však scházejí.

Lence nepomohla vlastní rodina

Maminka pracuje jen na částečný úvazek, protože se musí více starat o dceru. Celý měsíční příjem, včetně alimentů, spolkne nájemné a běžné výdaje. K ženě se navíc otočila zády i vlastní rodina.



„Cizí lidi mi pomohli daleko víc než vlastní rodina. S dcerou jezdím do lázní, a když syn tehdy nastoupil do první třídy a do lázní jsem ho vzít nemohla, moje rodina ho odmítla hlídat. Jeho otec mi řekl, že ho mám v péči a klidně ho můžu dát do dětského domova, a ani se nezajímal, kde syn je, když jsem byla v lázních s dcerou. Tehdy mi naštěstí pomohla jeho třídní učitelka a rodiče spolužáků mého syna ho na měsíc ubytovali u sebe,“ zavzpomínala Lenka.

Lence pomohl také projekt „Fandi mámám”, který samoživitelkám pomáhá zajistit materiální pomoc. 

Malovaná přání

„Navázali jsme spolupráci s obchodním domem DBK v Praze, který podpoří maminky samoživitelky a jejich děti ve smyslu splněných vánočních dárků. 30. listopadu jsme vyhlásili vánoční akci. Lidé potom budou moci plnit přání dětí, které žijí s maminkou, která jim nemůže pořídit vysněný dárek,“ uvedla jedna ze zakladatelek „Fandi mámám“ Žaneta Slámová.

„Děti si většinou psaly Ježíškovi, takže je to anonymní, ale maminka potom zase vyfotí radostné dítě u dárku a lidé uvidí, že věc došla na to správné místo s tím,“ dodala pro Blesk.cz Slámová.

Co si děti nejčastěji přály? „ Po dobu 3 týdnů budou moci lidé dárky kupovat. Jsou tam stavebnice, tablet, odrážedlo, oblečení a podobně,“ dodala druhá spoluzakladatelka Petra Pšeničná Květová. Dětská přání jsou navíc malovaná, takže jde o malá umělecká díla.

Nezadat ( 27. prosince 2017 12:47 )

Kdyby podělaný zlodějský neziskovky neshrábli miliardy na dotacích a tyto peníze byli poskytnuty potřebným,tak by to nebylo 100Kč od neziskovky,ale 10000 Kč od fungující sociální správy.Neziskovky zrušit a peníze potřebným.

PremyslOtakar ( 4. prosince 2017 07:20 )

 Když dostávala od bývalýho přes hubu,tak ji to nevadilo,ale když smočil jinde tak průser jedna s těch krav co jim to dělá dobře dostávat přes hubu od chlapa,chudáci děti mít za mámu takovou pycu...

Zobrazit celou diskusi