Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předvoj karavany migrantů dorazil do mexické metropole. Přijali je na stadionu

Autor: ČTK, AKu - 
5. listopadu 2018
08:55

Kolem 1700 Středoameričanů, kteří tvoří předvoj takzvané karavany migrantů mířící k hranicím USA, dorazilo v neděli do metropole Mexika. Přijali je na místním stadionu, informovala agentura DPA. Více než tisícovka migrantů se mezitím shromáždila ve městě Puebla, asi 125 kilometrů jihozápadně od mexického hlavního města, kam se chtějí vydat společně.

Dalších přibližně 2000 lidí teprve směřuje do Puebly z jihomexického státu Oaxaca. Podle DPA se rozdělili do několika menších skupin poté, co vláda státu Veracruz odvolala svůj slib, že jim poskytne 150 nákladních automobilů pro přepravu do Mexika. Uvedla to organizace hájící práva migrantů Pueblo Sin Fronteras.

Cesta do metropole je přitom velmi nebezpečná, protože oblast ovládají drogové kartely, jejichž členové často přepadávají cestující.

Další dvě karavany se nacházejí teprve v jihomexickém státě Chiapas. Skupina zhruba 1500 Hondurasanů urazila od guatemalsko-mexických hranic kolem 180 kilometrů, zatímco přibližně dvoutisícová karavana ze Salvadoru byla v neděli teprve 40 kilometrů od jihomexické hranice.

Migranti z Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru prchají před chudobou a násilím. V mexickém hlavním městě chtějí úřady a zástupci nevládních organizací projednat jejich situaci a rozhodnout o dalším postupu. Na hranice Texasu je to odtud ještě dalších nejméně 1000 kilometrů cesty nebezpečným územím. Bezpečnější trasa do Kalifornie je dlouhá 2800 kilometrů.

salto ( 6. listopadu 2018 08:30 )

Proč nevezmou ve své domovině věci do svých rukou a nevybudují si tam ráj na zemi? Asi je jednodušší jít k už prostřenému stolu a nechat se živit.

tarrica ( 5. listopadu 2018 18:12 )

Proč nefunguje fotocenzura ? Prchající migranti s dvaceti až ¨padesáti kilogramovou nadváhou , vybavení mobily a kvalitní obuví - prchající před chudobou ??? Stejná blbost jako když žebrák drží v jedné ruce flašku, ve druhé cigáro a chce po kolemjdoucích prachy na jídlo ... Migranti ať táhnou domů a zkusí si zvelebit a zúrodnit svou zem a ne zplodit hordu děcek a fňukat, že je nemají čím živit. Výjimečně fandím Trumpovi.

Zobrazit celou diskusi