Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Google tutlal chlípnosti na pracovišti. Sexuální obtěžování zvedlo lidi ze židlí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. listopadu 2018
20:30

Zaměstnanci nadnárodní internetové společnosti Google na mnoha místech světa přerušili práci. Nelíbí se jim, jak se firma staví k sexuálnímu obtěžování žen na pracovišti, informoval zpravodajský server BBC. Google podle článku listu The New York Times (NYT) z minulého týdne držel nad takto obviněnými vedoucími pracovníky ochrannou ruku.

V rámci protestů o svých zkušenostech promluvily desítky zaměstnanců Googlů. Jedna z nich, žena, která se představila jako Nancy, popsala pokus o sexuální napadení. Jeden z jejích kolegů jí na večírku dal něco do pití a omámenou ji vyvlekl ven. Naštěstí zakročili jejich další kolegová a Nancy zachránili.

Žena vše oznámila na personální oddělení, nechtěla s mužem sdílet pracoviště. „Místo pomoci a pochopení se všechno snažili ututlat a mě umlčet. Chtěli, abych uvedla jména všech kolegů, kterým jsem o incidentu řekla. Nátlak vyvíjeli na nás na všechny,“ dodala, že útočníka musela dál denně potkávat v práci.

Zaměstnanci Googlu po celém světě přerušili na protest proti sexismu práci. Zaměstnanci Googlu po celém světě přerušili na protest proti sexismu práci. | ČTK

Pro násilníky miliardy odchodného

Vlna protestů se převalila z Asie přes Evropu až do Severní Ameriky. Tisíce zaměstnanců v Tokiu, Singapuru, Londýně, Dublinu, Berlíně a New Yorku opustily v 11:10 místního času své kanceláře. Na akci se lidé smluvili prostřednictvím hashtagu #googlewalkout. Na transparentech, které protestující nesli, stálo například: „Denně tvrdě pracuji, aby si moje firma mohla dovolit zaplatit 90 milionů dolarů manažerovi, který sexuálně obtěžuje mé kolegyně.“

Podle listu totiž Google mimo jiné propustil vysoce postaveného manažera, protože považoval obvinění ze sexuálního obtěžování vznesená proti jeho osobě za důvodná. Jako odchodné ale tento muž dostal 90 milionů dolarů, v přepočtu asi dvě miliardy korun.

Ředitel má pro hněv pracovníků pochopení

Generální ředitel Googlu Sundar Pichai už dříve přiznal, že článek v NYT pro něj byl „těžkou četbou“. Právo zaměstnanců na akci, jako je ta dnešní, ctí. „Chápu hněv a zklamání, které mnozí z vás pociťují,“ napsal v úterním e-mailu adresovaném všem firemním pracovníkům a dodal: „Cítím to stejně a jsem odhodlán dosáhnout pokroku v problému, který v naší společnosti přetrvává příliš dlouho... a ano, i zde v Googlu.“

Dodal, že firma kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování v uplynulých dvou letech propustila nejméně 48 zaměstnanců. Bez odchodného. Ženy tvoří 30,9 procenta zaměstnanců Googlu, ve vedoucích pozicích pracuje čtvrtina z nich.

Google moralizuje, sám skrývá nemorálnost

Organizátoři protestů připomínali, že Google veřejně prosazuje diverzitu a inkluzi, ale v realitě činy za slovy pokulhávají. Po svém zaměstnavateli požadují, aby skoncoval s platovou nerovností, aby vydal zprávu o vnitrofiremním sexuálním obtěžování a aby přijal jasná pravidla pro posuzování stížností na takové praktiky.

Vedení Googlu čelilo v nedávné minulosti několika podobným zaměstnaneckým akcím. Loni v létě firmu na protest proti utajovanému projektu na cenzurovanou verzi vyhledávače určenou pro Čínu přezdívanému Dragonfly (Vážka) opustili někteří vedoucí pracovníci.

Když se letos na jaře vyjednávalo o projektu Maven, jehož prostřednictvím měl Google pomoci americké armádě identifikovat cíle pro nálety, podepsaly 4000 z 80 tisíc firemních zaměstnanců kvůli etickým pochybnostem petici za ukončení veškeré spolupráce s Pentagonem. Začátkem října se pak firma - pravděpodobně v obavách z další interní vzpoury - rozhodla přestat usilovat o jiný kontrakt s Pentagonem. Zakázku na cloudové služby pro americké ministerstvo obrany v hodnotě deseti miliard dolarů (226 miliard Kč) odmítla právě s poukazem na etické pochybnosti.

Zobrazit celou diskusi