Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvůrce Androidu obtěžoval kolegyni, dostal „zlatý padák“ 90 milionů dolarů: Ředitel Googlu to odmítá

Autor: ČTK - 
26. října 2018
07:04

Americká internetová společnost Google kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování od roku 2016 propustila 48 zaměstnanců, včetně 13 vysoce postavených manažerů. S odvoláním na email, který generální ředitel Googlu Sundar Pichai zaslal zaměstnancům a který byl následně zveřejněn na Twitteru, o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Dopis byl napsán v reakci na článek amerického listu The New York Times (NYT), podle kterého tvůrce operačního systému Android Andy Rubin dostal po odchodu z Googlu v roce 2014 odstupné ve výši 90 milionů dolarů, přestože v té době čelil obvinění, že v roce 2013 v hotelovém pokoji přinutil zaměstnankyni, se kterou měl mimomanželský poměr, k orálnímu sexu. Rubinův mluvčí Sam Singer podle NYT obvinění odmítl a uvedl, že Rubin Google opustil v roce 2014, aby založil firmu Playground poskytující podporu mladým technologickým firmám.

Pichai v dopisu napsal, že se mu článek NYT „četl těžce“ a zdůraznil, že Google přistupuje „smrtelně vážně“ k zajištění „bezpečného a inkluzivního pracovního prostředí“. Chceme vás ujistit, že se každou stížností na sexuální obtěžování či nevhodné chování zabýváme, vyšetřujeme ji a konáme,“ pokračoval šéf Googlu. Doplnil, že lidé, kteří v uplynulých dvou letech v souvislosti s těmito stížnostmi dostali výpověď, neobdrželi finanční kompenzaci.

Článek NYT s odvoláním na dva nejmenované vysoce postavené zaměstnance Googlu uvádí, že někdejší šéf společnosti Larry Page, požádal Rubina, aby z firmy odešel kvůli obvinění z nevhodného sexuálního chování vůči zaměstnankyni. Podle listu Google došel k závěru, že stížnost zaměstnankyně byla důvěryhodná. Zda tomu tak opravdu bylo, nicméně Google oficiálně nepotvrdil, píše BBC. Rubin uvedl, že se žádného nevhodného chování nedopustil a Google opustil na vlastní žádost.

Video  Programátor Googlu vytkl firmě: Až moc prosazujete ženy. Dostal padáka  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi