Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvrhlík v letadle osahával spící ženu: Prezident Trump to schvaluje, hájí se

Autor: ČTK, chal - 
24. října 2018
14:53

Američan obviněný ze sexuálního obtěžování na palubě letadla se při vysvětlování svého činu odvolal na prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu podle něho na předloni zveřejněné nahrávce schvaloval osahávání intimních partií žen a obviněný muž v něm proto nevidí problém. Prokuratura má však jiný názor a pokud bude muž usvědčen, hrozí mu podle amerických médií až dvouletý trest vězení a pokuta v řádu milionů korun.

Pasažér letu mířícího do města Albuquerque v Novém Mexiku podle prokuratury osahával ženu, jež seděla před ním. Cestující policii řekla, že během letu usnula a probudily ji dotyky muže sedícího za ní. Nejprve si prý myslela, že jde o náhodu, ale o půl hodiny později se fyzický kontakt opakoval a muž jí zjevně cíleně sahal na prsa. Letový personál ženu přesunul jinam a pasažér byl po příletu zadržen policií.

Při výslechu se podle soudních dokumentů odvolal na Trumpova slova, která se dostala na veřejnost v průběhu předloňské prezidentské kampaně. List The Washington Post v říjnu 2016 zveřejnil záznam Trumpova rozhovoru s moderátorem Billym Bushem, v němž v roce 2005 tehdejší realitní magnát hovořil o tom, že na osahávání intimních partií žen nevidí problém, neboť "když jste hvězda, tak vás to nechají dělat".

Muž byl obviněn z násilného sexuálního kontaktu a čeká jej soud. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu kromě maximálního trestu dvou let i pokuta ve výši až 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun).

Zobrazit celou diskusi