Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemětřesení v dovolenkovém ráji. Otřesy zasáhly řecký ostrov, pocítily je i Athény

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. října 2018
09:28

Zemětřesení o síle 6,8 stupně v noci na dnešek zasáhlo turisticky oblíbený západořecký ostrov Zakynthos. Otřesy, které byly cítit až v Aténách, nicméně podle dosavadních sdělení řeckých úřadů nezpůsobily žádné výrazné škody. Informovala o tom agentura AP.

Zemětřesení udeřilo dnes v 02:00 místního času (o půlnoci SELČ) a jeho epicentrum se nacházelo v hloubce 14 kilometrů pod Jónským mořem, asi 33 kilometrů jihozápadně od vesnice Muzaki na jihu ostrova, blízko letoviska Laganas.

Podle sdělení hasičů otřesy nezpůsobily žádné výrazné škody, ale hlavní město ostrova Zakynthos se ocitlo bez elektřiny. V další části ostrova byly hlášeny skalní sesuvy, ve městě Pyrgos v jižní části pevninského Řecka se sesypala část zdi kostela.

Otřesy pokračují

Podle pozorovatelů z Evropsko-středozemního seismologického centra (EMSC) se na pobřeží přihnaly mírné tsunami. Přívalové vlny dosahovaly výšky 20 centimetrů. Otřesy podle agentury AP byly cítit ve značné části západního Řecka.

EMSC hlásí, že zemětřesení v Jónském moři pokračují, během dnešního rána byly zaznamenány další 3 otřesy dosahující síly nejméně 4,3 stupně.

Řekové jsou na zemětřesení zvyklí

Řecko se nachází v mimořádně seizmicky aktivní oblasti a každoročně jsou tam zaznamenány tisíce otřesů. Většina z nich nenapáchá větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách usmrtilo 143 lidí. Zakynthos v minulosti zasáhla silná zemětřesení, v důsledku toho je výstavba na ostrově přísně regulována.

 

Zobrazit celou diskusi