Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islámský stát pustil 27 rukojmích. Výměnou za své bojovníky a miliony dolarů

Autor: peb, ČTK - 
20. října 2018
08:15

Teroristická organizace Islámský stát (IS) osvobodila šest z 27 rukojmích, které zadržovala od útoku z 25. července v provincii Suvajdá na jihu Sýrie. Dotyční se dostali na svobodu výměnou za propuštění vězňů z řad Islámského státu zadržovaných syrským režimem a za výkupné. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Dvě ženy a čtyři děti z provincie Suvajda byly osvobozeny dnes v noci  řekl AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Jedná se o první fázi dohody uzavřené se syrským režimem k osvobození všech rukojmích výměnou za 60 členů Islámského státu vězněných režimem a výkupné ve výši 27 milionů dolarů.

Ozbrojenci během červencové ofenzivy v provincii Suvajdá unesli přes 30 lidí, převážně žen a dětí. Nejméně dvě osoby od té doby zemřely. Devatenáctiletému studentovi teroristé usekli hlavu a zveřejnili videozáznam, 65letá žena zemřela kvůli blíže neupřesněným zdravotním problémům. Dvěma ženám se pak podařilo ze zajetí uprchnout. 

Provincie Suvajda je obydlena převážně drúzy, kteří jsou podobně jako alávité prezidenta Bašára Asada šíitskou sektou. Tvoří asi pět procent z celkem 23 milionů Syřanů a žijí i v sousedním Libanonu a v Izraeli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi