Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Obří trapas muslimů: 37 let se v mešitě modlili špatně, odhalil imám

Autor: Mii - 
19. října 2018
21:50

Informaci, která nepotěší návštěvníky mešity v tureckém městě Sugoren, odhalil místní imám Isa Kaya. Stavba je podle něj špatně zkonstruovaná a nemíří přímo k Mekce, jak by měla. Návštěvníci se tak od jejího vzniku v roce 1981 modlili o 33 stupňů vedle. Podle islámu je povinností každého muslima modlit se směrem k Mekce, nejposvátnějšímu místu celého náboženství. Informovala o tom turecká média.

Imám Isa Kaya v čele mešity stanul v loňském roce. Již tehdy kolovaly v Sugorenu zvěsti, že stavba není postavena zcela správně a její výklenek, kde probíhají modlitby, nemíří úplně přesně k Mekce. Zeptal se tak místního muftího, ať věc vyhodnotí, a ten potvrdil, že mešita stojí špatně. Muftí je v sunnitském islámu duchovní, který vykládá a šíří právo šária. Jeho pozice by se dala přirovnat k legislativnímu pracovníkovi a soudci.

Kaya poté požádal o radu místní úřady, které změřily, že lidé se během modliteb v mešitě nachází o 33 stupňů jinde, než by měli. Tento problém navíc trvá od roku 1981, kdy byla stavba postavena, uvádí turecký server Hurriyet.

Mešita nyní bude muset být zrekonstruována, aby výklenek stál na správném místě. Projekt již byl zadán architektům, kteří záležitost řeší. Mezitím imám místní koberec oblepil izolepou a umístil na něj šipky, které vyznačují, kam mohou lidé vstoupit, aby byli namířeni směrem k Mekce. „Vysvětlili jsme situaci naší kongregaci a většina lidí reagovala pozitivně na naše řešení,“ vysvětloval Kaya pro tureckou agenturu Demiroren.

Jeden z pilířů islámu

Modlení pětkrát denně je jedním z pěti základních pilířů islámu. Lidé se mají modlit v poledne, odpoledne, za soumraku, v noci a za úsvitu. Vždy musí být namířeni k Mekce a forma celého aktu je předepsána.

Lidé se mohou modlit, kde chtějí, ale návštěva mešity je považována za nejefektivnější. Ve městech, kde převažuje muslimské obyvatelstvo, pravidelné modlitby připomíná muezzina – arabské hlášení z reproduktoru, že nastal čas. V tradičnějších místech toto vyvolávání provádějí lidé.