Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mešitu postavili načerno. Proti její demolici protestují v Číně stovky lidí

Autor: nkov - 
10. srpna 2018
20:28

Stovky muslimů na severovýchodě Číny odmítají přijmout plán čínské vlády na zboření zdejší mešity postavené ve stylu Blízkého a Středního východu. Podle oficiálních stanovisek totiž její stavba neobdržela stavební povolení. Podle aktivistů jde o projev čínského nepřátelství vůči muslimských a obecně cizím vlivům v zemi.

V Číně v současnosti žije kolem 23 milionů muslimů, přičemž v oblasti Ningxia se toto náboženství šířilo po staletí. Mešity jsou však v Lidové republice většinou vystaveny ve více čínském stylu a podle některých je právě podoba zdejší mešity trnem v oku čínských autorit, píše server BBC. Ty se podle čínského korespondenta pro BBC Stephena McDonella brání údajné arabizaci čínského islámu.

Co rozpoutalo protesty?

3. srpna bylo uveřejněno oficiální oznámení o plánované demolici mešity z důvodu chybějící stavební dokumentace. Podle Reuters se oznámení začalo šířit mezi zdejšími etnickými muslimy, mnozí z nich začali zanedlouho zpochybňovat rozhodnutí úřadu – začali například klást otázku, proč nebyla stavba během dvou let jejího trvání přerušena.

Před mešitou probíhaly ve čtvrtek protesty, které se přetáhly až do pátečního rána. „Nacházíme se na mrtvém bodě,“ sdělil BBC jeden z místních. „Lidé nenechají vládu se mešity dotknout, ale vláda také nehodlá ustoupit.“

Do dnešního dne není jasné, jestli k plánované demolici nakonec dojde, nebo zda čínské úřady přistoupí na kompromis. Jeden z místních úředníků přitom sdělil Reuters, že mešita nebude zbourána kompletně, naopak bude její podoba„renovována ve snaze budovu zmenšit.“

Existuje v Číně svoboda vyznání?

Čínská ústava teoreticky zajišťuje svobodu náboženského vyznání, v praxi jsou však náboženské aktivity v zemi úzce kontrolovány vládou. V minulosti se musely z křesťanských kostelů odstranit kříže, protože porušovaly pravidla stavby.

V posledních letech se začala ateistická Čínská komunistická strana speciálně zajímat o cizí náboženské vlivy v zemi ve snaze „sionizovat náboženství“, jinými slovy ho udělat více čínským.