Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čína postaví „umělý Měsíc“. Gigantický satelit má nahradit pouliční lampy

Autor: Mii - 
18. října 2018
16:07

Vesmírný projekt nebývalých rozměrů plánuje do roku 2020 uskutečnit čínská vláda. Jednu z největších metropolí v zemi, Čcheng-tu, má osvětlit tzv. umělý Měsíc. Půjde o speciální satelit široký několik kilometrů, jenž bude odrážet světlo a tím sloužit jako jakási lampa na obloze. Úřady plánují, že by jednou mohl kompletně nahradit pouliční osvětlení, píše Asia Times.

Podle současných plánů by satelit měl mít průměr mezi 10 a 80 kilometry. Oproti skutečnému Měsíci by tak byl až osmkrát zářivější, uvedl Wu Chunfeng, předseda Institutu pro výzkum leteckých a mikroelektronických technologií ve Čcheng-tu. Institut podle něj začal možné umělé osvětlení testovat před rokem a potřebné podklady jsou již hotové.

Plánovaný satelit nebude sám o sobě vyzařovat světlo, má jen odrážet paprsky slunce – i skutečný Měsíc sám nezáří, pouze odráží světlo. Zároveň bude vybaven speciálními panely, které půjdou podle potřeby natočit a zaměřit tak záři na určitý bod na Zemi.

Pokud Čcheng-tu dostane k projektu povolení a skutečně jej během několika let uskuteční, město doufá, že by tím ušetřilo za pouliční osvětlení a přilákalo tak do regionu turisty. Plán totiž je, že odražené světlo bude tak intenzivní, že lampy v ulicích kompletně nahradí.

To ale napadají někteří odborníci, kteří tvrdí, že právě množství světla by narušilo přirozený život divoké zvěře a systémy, které kontrolují atmosféru Země. Na to Kang Weimin, šéf Letecké školy v Harbin institutu technologií odvětil, že nic podobného nehrozí, protože Měsíc bude ve skutečnosti produkovat světlo podobné tomu, které vzniká za soumraku.

Ruský pokus o zrcadla ve vesmíru

O podobný projekt se v roce 1999 pokoušeli ruští vědci. Na oběžnou dráhu chtěli vyslat zrcadla, která by také odrážela svit Slunce a osvětlovala tak odlehlá města na Sibiři. Plán byl, že tento způsob by byl levnější než elektrická energie.

První zrcadlo dlouhé 25 metrů nazvané Znamya 2, které bylo schopné ozářit necelých 5 km prostoru, se na oběžnou dráhu skutečně dostalo. Rychle jej ale zničila kolize s ostatními přítomnými předměty ve vesmíru, načež se vědci rozhodli projekt zrušit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi