Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pod povrchem Marsu mohl být mimozemský život, překvapili vědci

Autor: Mii - 
29. září 2018
19:00

Rudá planeta mohla mít jednou podmínky vhodné pro existenci mikrobů a tudíž pro život. Uvádí to studie, kterou zveřejnili vědci z Brownovy univerzity v USA. Mikroorganismy podle nich mohly na Marsu žít několik stovek milionů let, což je významné zjištění, píše The Independent.

„Pomocí obyčejných chemických kalkulací jsme ukázali, že starodávný povrch Marsu měl nejspíš dostatek rozpuštěného vodíku, aby mohl zajistit funkci globální podpovrchové biosféry,“ uvedl šéf studie Jesse Tarnas z Brownovy univerzity. „Podmínky v obyvatelné zóně by byly podobné jako na Zemi v místech, kde existuje podzemní život,“ dodal.

Organismy známé jako podzemní lithotrofní mikrobiální ekosystémy nebo SLiME žijí na Zemi ve velmi podobném prostředí. Nemají dostatek energie ze sluneční záře, proto místo toho vstřebávají elektrony z molekul, které tvoří jejich okolí.

Stopy po životě bude hledat sonda

Na Marsu toto prostředí mohlo existovat před čtyřmi miliardami let. Neznamená to ale, že rudá planeta byla automaticky domovem rozsáhlé kolonie mikrobů. Poznatky jen naznačují, že mohla být, protože k tomu měla podmínky. Potenciálně obyvatelná byla celá planeta až čtyři kilometry do hloubky.

Vědci nyní doufají, že nová zjištění budou motivovat budoucí výpravy na Mars k hledání důkazů o existenci mimozemského života. Jedna taková je plánována za dva roky.

„Úkolem sondy 2020 je hledat známky po minulém životě. Místa, kde můžou být pozůstatky po těchto obyvatelných zónách, vypadají jako dobré místo pro začátek,“ myslí si Jack Mustard, profesor environmentálních a planetárních věd z Brownovy univerzity.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Radovan Čermák ( 30. září 2018 12:28 )

vědci??? A to je kdo?? Dnes asi každý kdo hňápne nejakou blbinu!! To se taky můžeme za chvíli dočíst, že tam našli šicí stroj, který ještě sám šije novou zástavu pro tamní obyvatele

halba ( 30. září 2018 08:10 )

Tenhle pruzkum se mi jevi jako zbytecne vyhazovani penez.

Zobrazit celou diskusi