Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chmelu se bude dařit i na Marsu, ukázal experiment. Marihuanu studentům zatrhli

Autor: ČTK, nkov - 
20. ledna 2018
10:15

Rostlina klíčová pro výrobu piva se možná dá vypěstovat i na Marsu. Tvrdí to aspoň studenti Villanovy University v Pensylvánii, kteří během uplynulého semestru v kurzu astrobiologie pěstovali několik plodin včetně chmele. A to v podmínkách kopírujících ty na rudé planetě.

„Nevím, zda je to praktická rostlina, ale daří se jí poměrně dobře,“ řekl deníku The New York Times vedoucí kurzu Edward Guinan. Na pokusu pracovalo celkem 25 studentů. Jejich úkolem bylo zjistit, jaké rostliny by na Marsu mohly růst a v budoucnu zde živit potenciální cestovatele. 

Mladí vědci rostliny zasadili do květináčů s kopií půdy Marsu vyrobené v laboratořích na základě pozorování modulů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Její hlavní součástí je drcený čedič z prastaré sopky v Mohavské poušti. Květináče byly umístěny do univerzitního skleníku a částečně zastíněny speciální síťkou kvůli napodobení menší intenzity slunečního svitu na Marsu.

Úkol pro studenty: Nakrmte kolonii na Marsu

„Snažil jsem se přijít s nějakým projektem pro studenty, s něčím chytlavým a relativně snadným,“ vysvětluje Edward Guinan zrod nevšedního pokusu. „Pořád jsem jim říkal: 'Jste na Marsu, je tam kolonie a vaším úkolem je nakrmit je. Všichni na vás spoléhají.'“ popsal americký astrofyzik.

„Jsou to studenti,“ komentoval skutečnost, že se do experimentálního skleníku dostal také chmel. Marihuanu studentům zatrhl, napsal The New York Times. Většina týmů v kurzu však zvolila užitečnější plodiny jako sóju, mrkev nebo brambory. „Myslíme si, že velký potenciál má káva,“ dodala jedna ze studentek.

Guinan není prvním akademikem, který se snaží položit základy možného budoucího zemědělství na Marsu. Už před pěti lety to se slibnými výsledky začal zkoušet holandský výzkumník Wieger Wamelink. Předloni pak na půdě podobné povrchu rudé planety vypěstoval čtyři druhy zeleniny a obilí, které jsou podle univerzity ve Wageningenu vhodné k lidské konzumaci.

Studenti Villanovy University budou v tomto semestru s experimentem pokračovat a plánují zasadit také ječmen, tedy druhou nezbytnou ingredienci budoucího marsovského piva.

Americkým studentům se v experimentu podařilo vypěstovat chmel na Marsu. Americkým studentům se v experimentu podařilo vypěstovat chmel na Marsu. | Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi