Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívkám po celém světě zakazují mobily. „Vedou k těhotenství a svádí do pekla“

Autor: Mii - 
13. října 2018
11:30

Zvláštní sexistické představy panují v zemích po celém světě. Dívky často mají od svého okolí zakázáno vlastnit mobilní telefon, protože by jim zprostředkovával kontakt s protějším pohlavím, a mohly by tak otěhotnět. Vyplývá to ze studie, kterou provedla nezisková organizace Girl Effect a Nadace Vodafone ve spolupráci s OSN, píše The Independent.

Podle výzkumu, který je první globální studií o vztahu adolescentních dívek a mobilních technologií, je mnoho mladých žen po celé zeměkouli v nemilosti svého okolí jen za pouhé vlastnictví telefonu. 

Děje se to převážně v rozvojových zemích, jako je Nigérie nebo Bangladéš. Nejhorší situace je ale podle výzkumníků v Malawi a Rwandě, kde panuje představa, že pokud dívka vlastní mobil, automaticky si píše s nějakým mladíkem a otěhotní, což není žádoucí stav. Na mobil v ruce mladých žen je doslova pohlíženo jako nástroj, který je svede do „pekel“.

Výzkumníci se dotazovali 3000 mladých lidí ve věku mezi 13 a 19 lety v 25 zemích světa. A zjistili, že mladíci měli 1,5 krát větší šanci získat mobil než dívky. Když si dívky mobil pořídit chtěly, a okolí to neschvalovalo, často se musely uchylovat k tajnému chování, které pro ně není bezpečné. Mnohdy také kvůli stigmatizaci trpěly úzkostmi.

„Mluvili jsme s dívkami v Bangladéši, které říkaly, že podle místní komunity jsou ženy s mobily špatné. Lidé v Nigérii zase říkají, že dívky, které používají mobil, jsou morálně zkorumpované,“ popisovala Zoe Dibbová z organizace Girl Effect.

Za použití mobilu bití

Jakmile dívky zavedená pravidla poruší, jsou často bity, je jim zakázáno chodit do školy, nebo jsou dokonce nuceny k brzkým svatbám. „Pokud to bude 15letá dívka, nebude moct vyjít ze svého domu a její právo na vzdělání bude upřeno. Hrozí také, že bude provdána,“ nastiňovala poměry ve své zemi 17letá dívka z Indie.

„Viděli jsme, že u mladíků takové tresty nehrozí. V severní Nigérii, kde jsou dívky velmi kulturně omezovány, bity a vyhazovány ze třídy, pokud použijí mobil, se mladíkům nic nestane,“ doplnila Dibbová. Nakonec to podle ní dopadá tak, že dívky často telefony nechávají u svých kamarádů a stanovují si speciální časy, kdy si mohou volat.

Přesto mnoho dívek v rozvojových zemích přístup k mobilu má – 44 procent dotazovaných mladých žen uvedlo, že telefon vlastní a 52 procent si ho od někoho půjčovalo. Cítí se s nimi totiž více propojené, vzdělanější, sebevědomější a mají více zábavy.

mandat ( 13. října 2018 20:36 )

Merkel taha do Evropy Dubu kamennou, tak se toho brzy dozijete az se tady usadi islam.Diky falesne toleranci a ustupovani muslimu bude tady do 10 let Planeta opic.

dragomira ( 13. října 2018 12:48 )

Vítejte v Evropě

teufel ( 13. října 2018 12:27 )

Napište rovnou , že to zakazuje jen ten zaostalej póvl a ne po celém světě.

Zobrazit celou diskusi