Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jako výbuch atomové bomby. Hurikán zabil i jedenáctiletou Sarah

Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2018
10:52

Hurikán Michael v noci na dnešek zeslábl na bouři a zamířil nad oceán, živel za sebou na jihovýchodě Spojených států zanechal obrovskou spoušť. Mnozí ji přirovnali k výbuchu atomové bomby. Silný vítr s sebou přinesl přívalové deště a na několika místech došlo k záplavám, úřady informovaly o minimálně dvanácti mrtvých, mezi oběťmi je i jedenáctiletá Sarah ze státu Georgia.

Sarah byla s otcem Royem Radneym na návštěvě u svých prarodičů, řádění hurikánu pozorovala z okna. Jako většina lidí si fotila a natáčela, jak vítr láme stromy, boří venkovní přístřešky a utrhává střechy. Snímky pak posílala rodině. Nikdo nečekal, že se jedna z venkovních konstrukcí proboří jejich střechou.

Dívku zabila kovová konstrukce

Silný náraz větru strhl přístřešek na auto a mrštil jím proti domu. Kovové tyče prorazily střechu přímo nad obývacím pokojem, kde právě Sarah s její babičkou seděly. Jedna z trubek dopadla Sarah na hlavu, zbytek zavalil babičku.

Radney okamžitě zavolal záchranku, kvůli zataraseným cestám a nepřízni počasí trvala záchranářům cesta více než 8 hodin. „Byla to čirá náhoda, nešťastná nehoda. Nikdy jsem neslyšel, že by se něco takového stalo,“ sdělil tisku Radney.

Slova zdrceného otce

„Nemůžu tomu uvěřit. Pracuju mimo město a život svých dětí často sleduju, jen z videí, která mi posílají. Sarah milovala zpěv, hru na trumpetu a divadlo, zrovna nedávno se připojila k dramatickému kroužku. Pořád mi posílala záběry, jak tančí a zpívá nebo hraje,“ dodal Radney.

Podle lékařů byla dívka na místě mrtvá, její babička má zlomená žebra, jedno z nich jí propíchlo plíci. Její stav byl vážný, podle prognóz lékařů ale nehodu přežije.

Hurikán za sebou nechal zkázu

Nejvíce postiženými oblastmi jsou Florida a Georgia, tamní města jsou naprosto zdevastovaná. Hurikán poničil infrastrukturu, cesty zůstávají neprůjezdné. Tisíce domácností je už několik dní bez proudu. Pobřežní části jsou zcela zničené, po některých nezůstaly ani trosky. Ty odplavily následné záplavy.

Michael byl jedním z nejsilnějších hurikánů, kterému Florida za posledních 25 let čelila. Přihnal se rychlostí skoro 250 kilometrů v hodině. Teprve když začal slábnout, mohli na místo vyrazit záchranáři. Zatím hlásí 6 mrtvých, počet obětí ale podle nich bude narůstat. Floridský guvernér Rick Scott situaci popsal jako „nepředstavitelnou zkázu“ a hurikán označil za „naprosté monstrum.“ Místní obyvatelé šli tak daleko a přirovnali spoušť k výbuchu atomové bomby.

Členové Federální agentury pro zvládání krize (FEMA) začali s odklízením trosek. „Přístup do některých oblastí je omezený. Naše týmy se soustřeďují hlavně na hledání přeživších, chceme dostat pryč všechny, koho živel uvěznil pod troskami. Některé kusy jen přemisťujeme, k jejich likvidaci se dostaneme hned, jak všichni lidé budou v bezpečí,“ uvedl mluvčí FEMY.

Oko hurikánu se na pevninu dostalo ve středu večer, udeřilo u floridského městečka Mexican Beach, za necelou hodinu bylo město úplně zničené. Hurikán pak pokračoval dál přes Floridu a Georgiu, jeho řádění se nevyhnulo ani Severní a Jižní Karolíně, státy se stále ještě vzpamatovávají z hurikánu Florence, který se po jejich území přehnal minulý měsíc.

Americká pojišťovna KC&C odhadla pojištěné škody způsobené Michaelem na osm miliard dolarů (téměř 180 miliard Kč).

Stav nouze

Prezident Donald Trump vyhlásil na území Floridy stav nouze a uvolnil mimořádný fond pro obnovu státu. „Tohle byla nepředstavitelně zničující bouře. Takovou zkázu jsme neviděli už kolik let,“ nechal se slyšet prezident.

Minulý týden cyklóna způsobila záplavy a sesuvy bahna v Jižní a Střední Americe. V Hondurasu při nich zahynulo šest lidí, v Nikarague čtyři a tři v Salvadoru.

Zobrazit celou diskusi