Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hurikán Michael zabil šest lidí a opustil pevninu. Záchranáři prohledávají trosky

Autor: ČTK - 
12. října 2018
06:26

Záchranáři na Floridě dále pátrají v troskách domů po možných obětech hurikánu Michael, který jako jedna z nejsilnějších bouří americké historie udeřil ve středu na jihovýchod Spojených států, kde připravil o život nejméně šest lidí. Živel, který ve čtvrtek zeslábl na tropickou bouři a přes Virginii se přesunul nad Atlantik, zaplavoval města, ničil domy, lámal stromy a připravil o elektřinu statisíce lidí.

Michael za sebou zanechal spoušť, kterou obyvatelé postižených oblastí nepamatují. „Tolik životů bylo navždy změněno. Tolik rodin přišlo o všechno,“ řekl médiím floridský guvernér Rick Scott, v jehož státě úřady nařídily evakuaci více než 370.000 lidí. Mnozí z nich však neuposlechli a záchranáři na poslední chvíli dostávali desítky lidí z domů v zaplavených oblastech.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA ve středu krátce před 20:00 SELČ u městečka Mexico Beach, které živel provázený větry s rychlostí bezmála 250 kilometrů za hodinu téměř zničil. Mezi nejhůře postižené lokality patří i nedaleké Panama City či Apalachicola. Bouře se poté přehnala přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu a ve Virginii zamířila ve čtvrtečních 23:00 místního času (dnes 5:00 SELČ) nad oceán. Tam by měla při pohybu severovýchodním směrem dále slábnout.

Úřady zasažených států informovaly o šesti obětech: čtyři lidé zemřeli na Floridě a po jednom v Georgii a Severní Karolíně. Bez proudu zůstávají statisíce lidí, jen v Severní Karolíně jde podle úřadu místního guvernéra o 530.000 domácností.

Americká pojišťovna KC&C odhadla pojištěné škody způsobené Michaelem na osm miliard dolarů (téměř 180 miliard korun).

Zobrazit celou diskusi