Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrtvoly z přeplněných márnic odvezli za město. Návěs s těly objevily děti

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2018
21:07

Mexiko se potýká s problémem přeplněných márnic. Úřady ve městě Guadalajara se rozhodly k zoufalému řešení a kamion s návěsem naplněným těly vyvezly za město. Jejich čin naprosto pobouřil obyvatele města, které na místo, kde byla těla ponechána, „přilákal“ pach rozkládajících se ostatků, uvedl deník Guardian.

Přeplněné márnice řeší Mexiko už více než rok, na vině je prudký nárůst kriminality. Policie v roce 2018 řešila už více než 15 tisíc vražd, to je o 16 % více, než tomu bylo v loňském roce. Márnice v Guadalajaře, ve druhém největším městě Mexika, praskají ve švech. Jejich pracovníci se rozhodli některá těla naložit do návěsu a odvézt za hranice města.

Na šílený zápach kolem místa upozornili lidé žijící na periferii Guadalajary. „Jako první ten návěs našly děti, říkaly, že to tam strašně smrdí. Čím dále to tu bylo, tím víc to zapáchalo,“ sdělila agentuře Reuters Patricia Jiménezová.

Těla byla převezena jinam, v návěsu zůstávají

Návěs s těly tam původně zaparkovali pracovníci márnice, po prvních stížnostech byl na příkaz starosty města převezen do průmyslové oblasti blízko kanceláře generální prokuratury. Její zaměstnanci incident odmítli komentovat.

Podle oficiálního prohlášení vedení márnice, odkud těla pochází, byl návěs řádně chlazený a na okraji města nebyl „prostě zanechán“, měl posloužit jako dočasné „skladiště těl“. Novináři původně spekulovali o tom, že se v něm nachází 100 těl, podle závěrečné zprávy jich tam ale bylo 157.

Kvůli zvýšené kriminalitě jsou v Mexiku přeplněné márnice. Kvůli zvýšené kriminalitě jsou v Mexiku přeplněné márnice. | Profimedia.cz

Roberto López, generální tajemník státu Jalisco, kde se Guadalajara nachází, řekl, že všechny státní márnice jsou plné. Dodal, že po celé zemi vznikají nová zařízení. „Těla přemístíme, až bude postavena nová, větší márnice,“ sdělil místnímu tisku.

Válka gangů

Situace v Guadalajaře jen podtrhuje krizi, kterou si Mexiko prochází. V zemi zuří dlouholetá válka drogových gangů. Stát Jalisco se v současné době potýká s novým kartelem, který bojuje o území s Kartelem Sinaloa, v jehož čele dříve stál Joaquín Guzmán, známý spíše pod přezdívkou El Chapo. Tamní policisté uvádí, že někdy řeší i několik desítek vražd denně.

Nebožtíci na chodbě

S problematikou přeplněných chladicích boxů se před dvěma lety také setkala pohřební služba v Horažďovicích na Klatovsku. Kapacita ústavu byla plná a těla skončila na chodbě, některá tam setrvala i několik dní.

Případem se zabývali policisté, Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje a zaměstnanci tamního městského úřadu. Hygienici uvedli, že došlo k porušení zákona o pohřebnictví, zjistili rovněž, že ústav nesplňuje další nařízení – netekla tam například voda.

Těla byla převezena do dalších zařízení a ústav musel okamžitě zastavit příjem nebožtíků. Hygienici doporučili dezinfekci celého objektu. Pohřební služba před znovuotevřením musela také napravit všechny ostatní hygienické nedostatky.

sores ( 19. září 2018 10:37 )

Na planetě je čím dál hnusněji co dokáže lidský živočich,jen samej hnus!!!

Zobrazit celou diskusi