Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rána pro ministra vnitra: Bratr se mu záhadně utopil ve sprše, šlo o sebevraždu?

Autor: Darina Jíchová - 
12. září 2018
10:50

Britský ministr vnitra Sajid Javid (48) se musí vyrovnat s rodinnou tragédií. Jeho nejstarší bratr Tariq (†51) se utopil ve sprše v pokoji pětihvězdičkového hotelu v anglickém Horshamu. V krvi měl podle rozboru značné množství alkoholu a stopy po prášcích proti bolesti. Policie jeho smrt vyšetřuje, zatím nebylo potvrzeno, zda šlo o sebevraždu, uvedl deník Daily Mail.

Ministr Javid má celkem čtyři bratry, sourozencům se ve Velké Británii přezdívá „Schopní bratři“. Jsou syny pákistánského migranta, který se živil jako řidič autobusu a prodavač. Jeho potomci ale dosáhli vysoko. Nejmladší Atif (43) je úspěšný investor a Basit (47) slouží jako policejní šéf v okrsku West Midlands.

O smrti svého nejstaršího bratra promluvil ministr vnitra Sajid Javid na policejní konferenci. O smrti svého nejstaršího bratra promluvil ministr vnitra Sajid Javid na policejní konferenci. | reprofoto/twitter

Úspěšní bratři

Prostřední Sajid se letos dokonce stal ministrem vnitra a je prvním muslimem, který v Británii dosáhl na tak vysoký post ve vládě. I starší bratři jsou úspěšní, Chálid (49) je finanční poradce a Tariq vlastnil supermarketový řetězec. Jejich jmění se odhaduje na několik milionů liber. 

Tariq částečně následoval stopy svého otce Abdula, který si jako penzista otevřel obchod s oblečením v Bristolu, kde rodina žila.

Celý případ se zatím prošetřuje. Patoložka Penelope Schofieldová Tariqovo úmrtí označila za „nepřirozenou smrt“, výsledky testů potvrdily přítomnost alkoholu v krvi, prokázány byly i látky na tlumení bolesti. Schofieldová uvedla, že muž trpěl vážnou srdeční chorobou.

South Lodge Hotel South Lodge Hotel | reprofoto/twitter

Záhadné úmrtí

Není jasné, ani proč Tariq pobýval v luxusním hotelu South Lodge Hotel, který je vzdálený jen 10 minut od jeho domu. Noc v hotelu vyjde na necelých 15 tisíc korun. Tariq byl nalezen den poté, co se do svého apartmá nastěhoval. Tělo přijel identifikovat jeho bratr Basit.

Žádné další podrobnosti zatím nebyly zveřejněny. Sajid a Basit o případu promluvili v rámci národní policejní konference a uvedli, že k bratrově smrti mělo dojít na konci letošního července. Od té doby probíhá vyšetřování. „S přihlédnutím ke všem důkazům a k závěrům pitvy lze úmrtí označit za nepřirozenou smrt. Jak ke smrti došlo, se musí důkladně prošetřit,“ napsala ve své zprávě Schofieldová.

Rodina si přeje truchlit v soukromí

Bratři k sobě měli velmi blízko a Tariqova smrt je velmi zasáhla. „S lítostí musím oznámit smrt nejstaršího bratra ministra Javida. Ministr by rád poděkoval všem, kteří zaslali své kondolence. Rodina se rozhodla truchlit v úzkém kruhu rodinném a ministr tímto prosí, aby média respektovala jejich rozhodnutí a soukromí,“ uvedl ministrův tiskový mluvčí.

South Lodge Hotel se nachází na anglickém pobřeží a je považován za luxusní místo pro zamilované páry. Nicméně hotel je velmi oblíbený i mezi politiky, v roce 2009 hostil účastníky londýnského summitu G-20, který se zabýval tehdejší světovou hospodářskou krizí. Ale asi nejznámějším hostem byl Winston Churchill, který v hotelu pravidelně pobýval a přátelil se s majiteli.

offline ( 12. září 2018 12:57 )

Mezi Anglií a Pákistánem/Indií není žádný rozdíl. Podle lidí na ulici se to už nedá poznat.

jasnovidec01 ( 12. září 2018 11:30 )

Tak jako nevím proč nás BLESK informuje o nějakém feťákovi co si to hodil ????upřímně kolik lidí tohle zajímá ???jeho volba jeho smrt ,tak nazdar migrante .

Zobrazit celou diskusi