Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aktivista brojil proti povinnému zahalování. Ve vězení teď drží hladovku

Autor: Darina Jíchová - 
29. srpna 2018
21:10

Íránský aktivista za lidská práva Farhad Mejsami (48) skončil ve vězení poté, co nechal vyrobit odznaky s hesly podporující ženy, které si na protest povinného zahalování sundávají své šátky. Mejsami nyní ve vazbě zahájil protestní hladovku. Íránské úřady rovněž pozatýkaly mnoho žen, které se k protestům připojily a na ulici sundaly své hidžáby, informoval deník Guardian.

Lékař, vydavatel a aktivista za lidská práva Mejsami byl zatčen v červenci tohoto roku. Úřadům vadily jeho odznáčky s heslem „Jsem proti povinnému zahalování“. Jeho zadržení bylo součástí akce proti ženám demonstrujícím v rámci tzv. Bílých střed. Jedná se o akci, kdy ženy vychází na ulici bez hidžábu, ten mají volně v ruce nebo uvázaný na tyči.

Muslimky v Teheránu protestovaly proti povinnému zahalování, mnoho z nich bylo zatčeno. Muslimky v Teheránu protestovaly proti povinnému zahalování, mnoho z nich bylo zatčeno. | reprofoto/twitter

Policejní zátahy proti aktivistům vyvolaly celonárodní debatu o zahalování, hidžáby jsou v Íránu pro ženy povinnou součástí oděvu od revoluce v roce 1979. O tématu se pomalu začíná mluvit i v parlamentu, který se této problematice dosud spíše vyhýbal.

Policejní zátah proti aktivistům a právníkům

Mejsami byl podle íránské humanitární organizace HRANA obviněn z „ohrožování národní bezpečnosti, šíření protistátní propagandy a urážky hidžábu, svaté součásti islámu“. Podle íránských autorit rovněž „podněcoval ženy k tomu, aby na ulici chodily bez šátku“. Úřady ho umístily do nechvalně proslulé věznice Evin, kde bývají drženi političtí vězňové.

Policejní zátah se ale netýkal jen aktivistů a aktivistek, za mřížemi skončili i právníci za lidská práva. Mezi nimi byla i prominentní právnička a Mejsamiho spolupracovnice Nasrín Sotudehová, která obhajovala ženy, které byly zadržené kvůli sundávání šátku. Není přesně známo, kolik lidí bylo v Íránu zatčeno.

Terorizování rodin zadržených

Mejsami i Sotudehová ve vězení zahájili protestní hladovku, obavy o jejich zdraví vyjádřily nejen místní a světové lidskoprávní organizace, ale i Evropská unie. Zástupci EU zatýkání aktivistů v Íránu znepokojuje.

Íránský lékař a aktivista Farhad Mejsami a právnička Nasrín Sotudehová spolu často spolupracovali. Íránský lékař a aktivista Farhad Mejsami a právnička Nasrín Sotudehová spolu často spolupracovali. | reprofoto/twitter

„Myslíte si, že nošení odznaku je zločin? Íránské úřady ano! Zatkly bojovníka za lidská práva Farhada Mejsamiho a obvinili ho z ohrožování národní bezpečnosti. Jediné, co udělal, bylo, že vyjádřil podporu ženám, které jsou nucené nosit hidžáb,“ sdílela na svém Twitteru organizace Amnesty International.

Mejsamiho rodina je v kontaktu s manželem Sotudehové Rezou Chandanem, ten sdělil novinářům Guardianu, že úřady terorizují Mejsamiho matku. Volají jí uprostřed noci a pouští jí nahrávky, kde je slyšet, jak ve vězení bijí nějakého muže, pravděpodobně jejího syna.

Sedm let za účast na demonstraci

„Ta žena se děsí zvuku telefonů, každé zazvonění jí nahání hrůzu,“ řekl Chandan, dodal, že si nemůžou být jistí, že muž z nahrávky je skutečně Mejsami. Ve vězení také zůstávají desítky studentů, kteří byli zatčeni kvůli účasti na mírové demonstraci.

Jednadvacetiletá vysokoškolačka Parísa Ráfeíová byla dokonce za „shromažďování s cílem narušit národní bezpečnost“ a dále za „protistátní propagandu a narušování veřejného pořádku“ odsouzena na 7 let vězení.

Lucio1 ( 29. srpna 2018 21:34 )

Ženy stále tvrdily, jak je to jejich svobodné rozhodnutí a najednou tohle..tak spíš měly pěkně nahnáno a nic jiného jim nezbývalo, když mají pořád za zadkem nějaké šmíráky kteří si říkají mravnostní stráž, či co...

Zobrazit celou diskusi