Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Heroin zadarmo. Norská vláda chystá speciální program pro silně závislé

Autor: ČTK, nkov - 
10. srpna 2018
20:46

Norská vláda připravuje testovací program, v jehož rámci bude 400 silně závislým narkomanům poskytován zdarma heroin. Informoval o tom list Aftenposten, podle něhož by tento zkušební projekt měl začít v roce 2020 nebo 2021.

Ministr zdravotnictví Bent Höie už v lednu řekl, že se hodlá zabývat možností pokusně zavést asistovanou léčbu nejtěžších případů drogově závislých osob heroinem. Cílem je zlepšit životní podmínky nejvíce postižených lidí, potvrdila v pátek uvedený záměr vláda.

„Chceme pomáhat těm závislým osobám, které jsou obtížně dosažitelní, těm, které nejsou součástí programu LAR, tedy rehabilitace pomocí medikamentů, a které se obtížně léčí,“ vysvětlil podle deníku Aftenposten ministr zdravotnictví smysl záměru.

O tom, kterým drogově závislým osobám bude program navrhnut a jakým způsobem se jim bude heroin poskytovat, rozhodne zdravotnický úřad. Jeho úkolem také bude zjistit ekonomické dopady projektu.

Smutné prvenství

Podobné kontroverzní terapie s využitím heroinu již byly schváleny nebo se testují ve Švýcarsku, Nizozemsku a Dánsku, napsala agentura AFP. Jejich stoupenci tvrdí, že vedle zlepšení kvality života a snížení úmrtnosti narkomanů také umožňují snížit trestnou činnost a s tím související náklady.

Norsko patří podle AFP mezi evropské země s nejvyšším počtem lidí, kteří zemřeli na předávkování drogami - v roce 2015 to bylo 81 úmrtí na milion obyvatel. Smutné prvenství patří Estonsku se 132 úmrtími na milion obyvatel. Za ním následuje s 88 úmrtími Švédsko.

Video  Bandu nakonec zpacifikovali pražští strážníci, kteří ji předali policistům.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

bilakonvalinka ( 11. srpna 2018 07:31 )

Mne se to moc líbí. Zabavený heroin likvidují- takhle alespon někomu (kdo to tak strašně chce, že kvůli tomu krade a vraždí) pomůže. A měli by jim dávat dávky čím dál větší a čím dál častěji - at si to ti fetáci užijí. A bude od nich pokoj.

hafblaf ( 10. srpna 2018 22:07 )

A co chlast pro notoriky, cigarety pro kuřáky? Ostatní musí pracovat a nikdo nemá ohledy.

penecas ( 10. srpna 2018 21:51 )

Norsko na cestě k sebezáhubě.

Zobrazit celou diskusi