Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

67 migrantům dovolili vylodit se v Sicílii. Prezident tím naštval ministra vnitra

Autor: ČTK, pk - 
13. července 2018
12:26

Na popud italského prezidenta se v sicilském přístavu Trapani ve čtvrtek pozdě večer vylodilo po čtyřech dnech na moři 67 migrantů. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Spor o osud migrantů na palubě lodi italské pobřežní stráže ilustruje protichůdná stanoviska stran vládní koalice, napsala agentura AFP. Ministr dopravy Danilo Toninelli z protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) loď nasměroval do Trapani, ale ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini zakázal, aby se běženci v přístavu vylodili.

Ministr vnitra původně nařídil, že všichni migranti zůstanou na lodi pobřežní stráže Diciotti, dokud se nevyšetří incident z paluby italského remorkéru. Posádka remorkéru Vos Thalassa hlásila, že se cítila ohrožena na životě a před běženci se uzamkla v kapitánské kabině, odkud přivolala na pomoc italskou pobřežní stráž. Za incidentem podle agentur stojí dva muži ze Súdánu a Ghany.

Mezi migranty byli i pašeráci lidí 

Italská média informovala, že policie předložila dokumenty, podle nichž jsou mezi 67 osobami i dva pašeráci lidí, a že místní prokuratura chce vyslechnout všechny pasažéry.

Premiér Guiseppe Conte po telefonátu s prezidentem nařídil, že se migranti mohou z lodi vylodit. Salvini, původce migrační agendy vlády, na bezprecedentní krok hlavy státu reagoval s „lítostí a ohromením“.

Vztah mezi prezidentem a šéfem Ligy se několikrát vyhrotil. Mattarella odmítl po březnových volbách jmenovat Salviniho premiérem a tento týden se s ním odmítl bavit o rozhodnutí italského nejvyššího soudu, které úřadům umožňuje obestavit finance Ligy, dokud strana nevrátí 49 milionů eur (1,28 miliardy Kč), jež zpronevěřilo její bývalé vedení.

Itálie minulý měsíc uzavřela své přístavy lodím zahraničních nevládních organizací, které se podílely na pátracích a záchranných pracích ve Středozemí. Kauza lodi Diciotti podle agentury AFP ilustruje neshody ve vládní koalici, levá frakce MS5 s uzavřením italských přístavů lodím zahraničních humanitárních organizací nesouhlasí.

 

Zobrazit celou diskusi