Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sok Merkelové trvá na „novém hraničním režimu“. Dopadne na Česko hlavní plán pro migranty?

Autor: ČTK, simao - 
10. července 2018
11:05

Na německo-rakouské hranici by měla vzniknout tranzitní centra pro migranty. Trvá na tom německý ministr vnitra Horst Seehofer, který v úterý představil plán svého ministerstva pro zvládnutí migrace. Seehofer několikrát zdůraznil, že jde o plán jeho úřadu, a nikoli vládní koalice. S ostatními stranami podle něj musí být jeho návrhy teprve projednány a koaliční ujednání z posledních dní nebyla zahrnuta do plánu, který chtěl Seehofer původně představit už před měsícem.

Hlavním cílem plánu je podle Seehofera zajištění pořádku a zaručení humánnosti. „Žádná země světa nemůže neomezeně přijímat uprchlíky,“ zdůraznil ministr na úvod své prezentace. Zdůraznil, že klíčová je ochrana vnějších hranic EU a v tom přináleží důležitá role agentuře Frontex.

Seehofer ocenil, že to je jednou z priorit nynějšího rakouského předsednictví EU. Seehofer dnes dal najevo, že trvá na pojmu „tranzitní centra“, ačkoli jedna z koaličních stran, Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), taková zařízení odmítá.

Nový hraniční režim

V Seehoferově plánu dále stojí, že na německo-rakouské hranici vznikne „nový hraniční režim“, jenž má zabránit žadatelům o azyl, za jejichž azylové řízení je odpovědná jiná země EU, ve vstupu do Německa. „Kvůli tomu zřídíme tranzitní centra, z nichž budou žadatelé o azyl vraceni přímo do příslušných zemí,“ slibuje Seehofer v dokumentu.

Jednotlivé body Seehoferova plánu už byly známy. Deník Süddeutsche Zeitung poznamenal, že to, co Seehofer označuje jako „mistrovský plán“, je ve skutečnosti „jen chladný výčet byrokratických schválností“.

Seehofer od začátku prosazoval zřizování center, v nichž by se přímo na hranicích odehrávalo celé azylové řízení a v nichž by měly své zástupce příslušné úřady a soudy. Tato myšlenka ale nemá velkou podporu ani v jednotlivých spolkových zemích.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) a SPD minulý týden dosáhly dohody na souboru opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Žádná speciální tranzitní centra na hranicích však vznikat nemají.

Česko s reakcí čeká na další státy

Možná reakce Česka na Seehoferův migrační plán by se odvíjela od rozsahu opatření přijatých nejen Německem, ale i dalšími státy, sdělil ČTK český ministr vnitra Jan Hamáček.

„Jak jsem již avizoval, v tomto nebo příštím týdnu se spojím se svým německým protějškem. Chci s ním řešit mimo jiné i toto téma. Můj náměstek Jiří Nováček se sejde s německým velvyslancem, jsme tedy s německou stranou v intenzivním kontaktu,“ uvedl Hamáček.

Obtížné rozhovory s dalšími zeměmi

Zrychlené azylové řízení na hranici a vracení migrantů do zemí první registrace totiž předpokládá uzavření příslušných dohod s dalšími zeměmi. Seehofer dnes řekl, že chce mít ještě tento měsíce jasno v tom, jaké dohody budou s ostatními státy EU uzavřeny. Očekává prý „obtížné rozhovory“, které ale mají šanci na úspěch. „Čím méně může učinit Evropa, tím více nabývají na významu národní opatření,“ podotkl ministr.

Například Itálie se opětovnému přijímání žadatelů o azyl odmítnutých na německo-rakouské hranici brání. Severoafrické země zase nechtějí na svém území tolerovat přijímací centra pro migranty zachráněné ve Středozemním moři. Tento koncept, který je rovněž součástí Seehoferova plánu, přitom mezitím přijala za svůj i Evropská unie.

Seehoferův plán obsahuje 63 bodů. Podle jednoho z nich má být u odsouzených pachatelů trestných činů ochrana poskytovaná Německem důkladně přezkoumána. Jestliže někdo uvedl, že mu v zemi původu hrozí nebezpečí, a přesto tuto zemi navštíví během azylového řízení, má jeho žádost o azyl pozbýt platnosti. Uchazeči o azyl dále mají mít podle Seehoferových představ povinnost aktivněji spolupracovat při objasňování své totožnosti. Se sankcemi mají rovněž počítat uprchlíci, kteří se řádně neúčastní integračních kurzů.

Kromě toho mají být podle záměrů německého ministra vnitra personálně posíleny soudy, mimo jiné v zájmu urychlení azylových řízení. Žadatelé o azyl se mají v budoucnu podílet na soudních výlohách.

První komentáře týkající se Seehoferova plánu dnes poukazují na to, že ministr představil dokument ve znění ze 4. července, takže ho vědomě neaktualizoval o výsledky koaličního ujednání z 5. července.

Zobrazit celou diskusi