Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Itálie odmítla přijmout další loď s migranty. Ministr: Na zakotvení můžou zapomenout!

Autor: jer, ČTK - 
30. června 2018
19:50

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms v sobotu z gumového člunu u libyjských břehů vzala na palubu 60 migrantů, informovala agentura AP. Italský ministr vnitra Matteo Salvini lodi ihned vzkázal, že v Itálii nezakotví.

Podle agentury AP loď migranty vzala na palubu v mezinárodních vodách, zhruba 55 kilometrů od libyjského pobřeží. Během záchranné operace na místo později připlula i loď libyjské pobřežní stráže, která plavidlu nevládní organizace nařídila odplout do Španělska.

„Na to, že zakotví v italském přístavu, můžou zapomenout,“ napsal vzápětí na Twitteru šéf protiimigrační strany Liga a italský ministr vnitra Matteo Salvini. Španělé podle něj nevyčkali, než dorazí Libyjci, a v rychlosti na palubu naložili desítky běženců.

Italský ministr dopravy Danilo Toninelli v prohlášení uvedl, že obdržel formální žádost z ministerstva vnitra vedeného Salvinim, aby španělské organizaci Proactiva Open Arms neumožnili vstup do země s odůvodněním, že jde o „ohrožení veřejného pořádku“.

Po obdobných kauzách s loděmi Aquarius a Lifeline Salvini v pátek oznámil, že italské přístavy budou pro nevládní organizace, které pomáhají migrantům ve Středozemním moři, uzavřeny po celé léto.

Video  V Bruselu skoncovali s uprchlickými kvótami. A začal festival ve Varech  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zástupci španělské charitativní organizace rovněž informovali o incidentu z pátku, kdy jejich lodi italští představitelé sdělili, aby na nouzové volání pašeráckého plavidla plného migrantů nereagovala a nechala to na libyjské pobřežní stráži. Nedlouho na to se dozvěděli, že v oblasti ztroskotala loď s běženci a o život pravděpodobně přišlo 100 z nich. „Myslíme si, že to byli lidé právě z této lodi,“ tvrdí Ricardo Canardo z Proactiva Open Arms.

K italským břehům připlulo od roku 2014 více než 650 000 migrantů. Většinou se tam dostali poté, co byli zachráněni z moře u libyjského pobřeží. V italských uprchlických zařízeních se nyní nachází asi 170 000 běženců, počet příchozích nicméně letos poklesl, uvedla agentura Reuters. OSN odhaduje, že letos se již při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy utopilo téměř tisíc lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krista2018 ( 1. července 2018 00:46 )

Já bych jim zajistil vodu a potraviny a nechal je na moři. Všechny přístavy bych pro ně uzavřel a oni by si to rozmysleli nadále vyplouvat. A ještě rádi by se vraceli odkud vypluli

buban ( 30. června 2018 21:57 )

Když je nepřijme Itálie, tak je vezmou Španělé či Portugalci. Evropa, jak je vnímána coby země bílých osadníků, je ztracena.

al.bunda ( 30. června 2018 21:45 )

Viva Italia

Zobrazit celou diskusi