Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stovky migrantů na lodích, těhotné ženy a 4 mrtví: Jih Evropy znovu pod náporem

Autor: ČTK, dv - 
10. června 2018
16:34

Při šesti nezávislých operacích zachránily v noci na dnešek lodě u Itálie 629 migrantů, kteří mířili z Afriky do Evropy. Záchranáři zažili "extrémně rušnou noc", uvedla na Twitteru organizace Lékaři bez hranic. Do bezpečí mimo jiné dostali i 123 mladistvých bez doprovodu, 11 dětí a sedm těhotných žen. Dalších 231 migrantů zachytila během soboty španělská pobřežní stráž a 152 lidí na moři zastavily lodě libyjské pobřežní stráže, uvedla dnes agentura AP.

Nejsložitější z operací v italských pobřežních vodách byla evakuace lidí ze dvou nafukovacích člunů, z nichž jeden se potopil a ve vlnách skončilo na 40 pasažérů. Všechny zachráněné vzala na palubu loď Aquarius, kterou provozují Lékaři bez hranic a humanitární organizace SOS Méditerranée. Na záchranných akcích se podílela i italská pobřežní stráž, italské námořnictvo a obchodní lodě plující v oblasti.

Španělské lodě zachránily v sobotu a dnes z osmi lodí více než 300 migrantů mířících z Afriky. Záchranáři objevili i čtyři mrtvá těla. Libyjská pobřežní stráž zachytila v oblasti poblíž měst Tripolis a Zuvara v sobotu dvě plavidla se 152 pasažéry, mezi nimiž bylo 19 žen a tři děti. Migranti z afrických a arabských zemí byli převezeni na námořní základnu v Tripolisu.

Migranti ve Středozemním moři svádí boj o holé životy. Ti šťastnější se dostanou na břeh Sicílie. Migranti ve Středozemním moři svádí boj o holé životy. Ti šťastnější se dostanou na břeh Sicílie. | ČTK

Vysoké počty nově příchozích migrantů prověří novou italskou vládu premiéra Giuseppe Conteho, v níž zasedli zástupci euroskeptické a protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Šéf Ligy Matteo Salvini, který zastává ostře protiimigrační postoje, totiž zasedl v čele ministerstva vnitra. "Jsem teprve sedm dní v úřadu a pracuji na tom, abych čísla příchozích migrantů snížil a zvýšil počet vyhoštěných. Chceme snížit náklady na přijímání takzvaných migrantů a zkrátit čas jejich pobytu. Chceme do toho zapojit i evropské a mezinárodní zástupce, kteří dosud nechávali Itálii osamocenou," uvedl Salvini v sobotu na Facebooku.

Právě v sobotu k italským břehům dorazily dvě lodě s více než 450 migranty zachráněnými ze Středozemního moře v předchozích dnech.

Podle OSN se během letoška doplavilo k evropským břehům 27.482 lidí, 7614 z nich skončilo ve Španělsku. Při pokusu o překonání Středozemního moře od ledna přišlo o život 785 lidí.

jansochor ( 10. června 2018 19:24 )

Itálie s už s nimi poradí, o Italy nemám strach. Pochytat do detenčňáků, tam misku kuskusu se separátem na celý den a palandu v uzavřeném dobře hlídaném objektu na přespávání. Ono se čmoudovi tady brzy líbit přestane, kdo chce zpátky, tomu umožnit ať se stará. Uměl tady doplavat, bude umět doplavat taky zpátky. Pokud bude znovu chycen tak kriminál za maření výkonu úředního rozhodnutí a jejich řady tady překvapivě brzy prořídnou.

cardfalkenau ( 10. června 2018 19:23 )

To by bylo neštěstí, kdyby je tam nechali. Mohli je nechat učit plavat. Tak ať si je tam Italové nechají, mohou se ještě podělit s Angelou.

kuraci ( 10. června 2018 19:16 )

Na světě je tolik místa.Jistě by se našlo dost prostoru,kde by si všichni ti imigranti mohli založit svůj vlastní stát.Po vzoru Židů Izrael.Jenže na rozdíl od nich,těm černejm potravinovejm rourám termín práce,práce a zase práce,nic neříká.To by ten stát zas musel někdo dotovat.Bude katastrofa.I když jedno řešení bych měl....

eiben ( 10. června 2018 18:55 )

Jaci zachranari jsou to obycejni paseraci. Sbiraji je 10 kilometru u africkeho pobrezi. Proc je vubec do te Italie pousti?

naidka ( 10. června 2018 18:53 )

V Itálii nechtěli turisty, že tam není k hnutí. To mají místo nich.

Zobrazit celou diskusi