Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zachránění chlapci v nemocnici: Rodiče viděli jen přes sklo. A varují je i před alkoholem

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
13. července 2018
10:59

Zotavování thajských chlapců ve věku 11 až 16 let, kteří byli i se svým fotbalovým trenérem přes 2 týdny uvězněni v zatopené jeskyni Tcham Luang, pokračuje. Chlapci zatím zůstávají v nemocnici v izolaci a s rodiči se viděli jen přes sklo. Doktoři se stále obávají o jejich zdraví, psychologové zase o jejich psychiku, informovala stanice CNN. Varují je do budoucna před různými hrozbami - včetně alkoholismu.

Třináctičlenná skupinka byla 17 dní uvězněná ve tmě a vlhku a lékaři se obávají, že by mohli mít plicní infekci. Proto je umístili do sterilizovaného kontrolovaného prostředí, kontakt s rodiči jim ale neupřeli. Znovu shledání s rodinami ale proběhlo pouze přes sklo oddělující izolovaný pokoj a chodbu.

První setkání s rodiči

Rodiče neskrývali slzy štěstí a chlapci jim nadšeně mávali z nemocničních postelí. Mluvit spolu mohou jen po telefonu. Během následujících dní se budou moct setkat i osobně, budou však muset mít roušku a sterilní oděv.

Ošetřující lékař Čaijawej Thanapaisarn uvedl, že chlapci jsou sice v dobrém stavu, ale mají před sebou ještě dlouhou cestu k plné rekonvalescenci. „Mají sníženou imunitu, přišli o podstatnou část své váhy. Týdny byli ve tmě a vlhku, bojíme se infekce,“ popsal stav chlapců. „Tři z nich mají slabý zápal plic, ale myslíme, že většina bude propuštěna do týdne,“ dodal Thanapaisarn.

„Nicméně jejich rekonvalescence zabere přinejmenším dalších 30 dní,“ upozornil lékař. Tanawat Viboonrungruang, otec jedenáctiletého fotbalisty, se nechal slyšet, že je rád, že jsou chlapci „relativně zdraví“. „Všichni jsme brečeli, když jsme viděli naše kluky. Rád bych poděkoval všem, kdo se podíleli na jejich záchraně,“ řekl Viboonrungruang.

Zápal plic, modřiny a rýma

Vyšetřovatel ministerstva zdravotnictví Tongchai Lertvirairatanapong vyhodnotil zdravotní stav chlapců jako „dobrý“, jeho hlavní obavou je pokles jejich váhy. V průměru přišel každý chlapec zhruba o 2 kilogramy. „Musím pochválit mladého trenéra, o své svěřence se postaral výborně,“ vyzvedl péči bývalého mnicha Ekkapola Čantawonga (25), který chlapce naučil meditovat a dělil mezi ně i své jídlo. „Zápal plic, chřipka, rýma, záněty svalů, modřiny a odřeniny,“ vyjmenoval Lertvirairatanapong nemoci a zranění, které chlapce trápí.

Chlapci byli 9 dní bez jídla. Když je objevili potápěči, poskytli jim po konzultaci s lékaři nejprve tekutou stravu a pak rýži. Po své záchraně se malí fotbalisté dožadovali chleba s čokoládou nebo smaženého vepřového, ale v nemocnici dostávají mléčnou stravu bohatou na proteiny a další živiny.

Varování psychologů

Stav vysvobozených fotbalistů pečlivě monitorují i psychologové. „Nejsložitější pro ně bude vrátit se do normálu,“ domnívá se psycholog Richard Angle. „Není jen důležité, aby se uzdravili fyzicky a nabyli ztracené síly. Musí se u nich sledovat projevy posttraumatického stresového syndromu a depresí. Mohl by jim hrozit také alkoholismus,“ vysvětlil Angle.

Dodal, že chlapci se nyní stali „celebritami“ a i to může mít vliv na jejich duševní zdraví. „Deprese, alkoholismus a stresový syndrom jsou tři nejčastější poruchy, které se objevují u přeživších katastrof,“ doplnil psychiatr Ken Dunham. „Mladší chlapci můžou trpět nočními můrami a vybudovat si chorobnou klaustrofobii či strach ze tmy,“ uvedl Dunham.

Tři fotbalisté a trenér Čantawong pocházejí ze severního Thajska, z oblasti u hranic s Barmou a úřady je nepovažují za thajské obyvatele. Pracovník ministerstva vnitra oznámil tisku, že vláda zvažuje, že by jim udělila thajské občanství. „Musíme zjistit, zda se narodili na území Thajska a jestli mají alespoň jednoho thajského rodiče,“ uvedl zaměstnanec ministerstva.

Dopis pro Ekka

Rodiče malých fotbalistů napsali trenérovi Čantawongovi dopis. Poděkovali mu, že se postaral o jejich syny, a vyzvali ho, aby se necítil provinile. Čantawong byl poslední, kdo opustil jeskyni. Počkal, až se záchranáři ujmou všech jeho svěřenců, a teprve potom se i on v jejich doprovodu vydal na cestu ven.

Podle lékařů byl silně dehydratovaný, třásl se a byl nachlazený. Odříkal si jídlo a své porce dělil mezi chlapce. Rodiče dětí se shodli na tom, že Čantawongovi nic nevyčítají. Jsou mu vděční za to, jak o chlapce pečoval. „Neobviňujte se, prosím, chceme vás ujistit, že se nezlobíme. Máte naši plnou podporu,“ psali ve svém dopisu.

Co fotbalisty zavedlo do jeskyně?

Čantawong z jeskyně několikrát vzkázal, že se moc omlouvá, že chlapce takhle ohrozil. Otázkou zůstává, co ho vedlo k tomu, aby je do jeskyně vzal. Podle hlavního trenéra týmu Nopparata Kanthawonga o nebezpečí jeskynního komplexu za monzunových dešťů všichni dobře ví. „Nemá cenu spekulovat, nechme je se zotavit, Ekk nám řekne, co se stalo,“ řekl Kanthawong. Sám se nemůže dočkat, až chlapce i Čantawonga obejme.

 

janka69 ( 13. července 2018 22:54 )

nebláznite doktori a psychológovia sú to v podstate malé deti a tie za zo všetkého rýchlo dostanú...stačí len pribrať a hlavne ich nemajú izolovať od rodičou...zlé riešenie...čo prišli i inej planéty ?! ja by som si prišla sama pre syna a skúste ma k nemu nepustiť....

tezza ( 13. července 2018 17:54 )

 Město Chiang Rai je úžasné byl jsem tam několikrát na návštěvě u příbuzných mé manželky. Chrám Wat Rok Khun je pohádkový a stejně jako Baan Dam, black temple. V jeskyních Tham Luang jsme byli jen jednou a děsnej smrad od netopýrů nás vyhnal velmi rychle ven. Ti kluci jsou borci že tam vydrzeli tak dlouho a nezpakatěli, já bych se zbláznil za hodinu. Přeji jim brzké uzdravení a návrat na fotbalové hřiště. Oni zde v Thajsku mají fotbal moc rádi a věřím že se za pár let dostanou na světovou úroveň.

Taurus70 ( 13. července 2018 11:21 )

 Jen aby lide nezjistili ze ti lekari i psychologove opet hraji divadlo aby se nezjistilo ze jsou k nicemu,🤔

Zobrazit celou diskusi